LADEN

Typ om te zoeken

Onroerend en goed

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Onroerend en goed

De bouwwereld begint heel langzaam te begrijpen dat bouwen niet langer alleen maar het opeenstapelen van blokken beton is. Een woning is in feite een kast voor een computer. De computer die het huis moet verwarmen, van licht gaat voorzien en aan Internet koppelt. En in die computer wonen dan ook nog mensen die zich zowel door het huis als de computer beschermd willen zien en van alle gemakken willen voorzien.
Als nieuwe huizen niet compleet voorbereid zijn op domotica, dan is de nieuwe woning al oud voor deze opgeleverd is.
Dat vraagt dus ook andere bouwvakkers. Een bouwbedrijf heeft nog altijd metselaars nodig, maar ook technici die goed kijken hoe al die computerkracht straks in dat huis moet gaan werken.
De router in de meterkast is tegenwoordig echt niet meer mogelijk. Overal in huis moet Internet beschikbaar zijn, zowel via de kabel als via WIFI.
En zonneschermen, verwarming, licht, koelkast, wasmachine, etc. etc. moet allemaal aangesloten op Internet zijn. Het huis moet weten waar je bent en waar het dus warm, licht en bwreikbaar moet zijn. Waarom nog sloten in huis? Het huis is op slot, alleen daar waar jij loopt gaat de deur voor je open. Gasten krijgen een tag mee, zodat het voor hen hetzelfde werkt. Nooit meer vergeten de deur op slot te doen.
De bouwwereld zegt dat ze niet heeft kunnen zien aankomen waar het heen ging. Dat is onzin. Al meer dan twintig jaar geleden waren er visies waarin het net ontluikende Internet een rol speelde. Men heeft zitten slapen en heeft massaal de eerste geautomatiseerde huizen van de toekomst afgedaan als nerd-spel.
Het geautomatiseerde ‘huis van de toekomst’ van Chriet Tutelaer, hoe lang is dat al niet geleden? Ik heb het nagezocht, het was 1989! Dat is al meer dan een kwart eeuw geleden! Het huis was voorzien van een centraal stofzuigsysteem… (binnen vier jaar in mijn huidige huis geïnstalleerd). Het huis was ook voorzien van zonnecellen. (die heb ik ondertussen ook al) en van stemherkenning en dat laatste doe ik nog altijd niets mee. Chriet dacht indertijd dat glasvezel, beeldtelefoons en telewinkelen groot zouden worden. In veel opzichten had hij gelijk.
De bouwwereld wist het wel, maar ze geloofden het niet. Ze zijn tot op de dag van vandaag vooral betonblokken aan het stapelen en dat kan in 2015 echt niet meer. Kopers van woningen moeten keihard eisen dat voor dezelfde prijs woningen veel beter toegerust gaan zijn op het heden.
Zoveel moeite kost het niet, want kabels lopen er toch wel door het huis. Het vergt alleen nieuwe kennis en anders opgeleide architecten, managers en bouwvakkers om het in één keer goed te doen.
We praten niet over het huis aanpassen aan een onzekere toekomst, maar je mag toch wel verwachten dat bouwers kunnen bouwen zoals we het nu mogen verwachten? En dan niet alleen voor de rijken, maar ook in de standaard doorzonwoning mag toch wel rekening gehouden worden met huidige standaarden.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *