LADEN

Typ om te zoeken

Ondernemen zonder schulden (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Ondernemen zonder schulden (Tom Lassing)

Net zoals de meeste particulieren niet (willen) leven zonder schulden, zo hebben ook de meeste bedrijven standaard schulden. Daar zit een filosofie achter.
De filosofie is dat je met vreemd geld in feite een hefboom creëert. Als je zelf een ton hebt, en je leent een ton, dan heb je twee ton om mee te werken. Je rendement bereken je over je eigen ton en de rente is slechts een kostenpost op je winst. Qua rendement maak je (als je winst maakt) dus sneller meer winst.
Daar valt wat voor te zeggen. Het is een manier van werken die de standaard bij bedrijven is.
Toch zijn er belangrijke nadelen.
Het bedrijf Aalberts weet daar alles van. Het kroop namelijk in 2009 door het oog van de naald. Tientallen jaren lang was Aalberts een goede klant van de bank geweest. Het bedrijf had stevige leningen, maar betaalde altijd keurig en het bedrijf stond bekend als een degelijke onderneming en goede betaler. De bank werd serieus rijk van Aalberts.
De bank had daarom niets te klagen.
Toen kwam in 2008 de nota bene door de banken veroorzaakte crisis.
Ook Aalberts had het even heel zwaar.
De bank had geen enkel gevoel en zegde Aalberts de wacht aan. Het bedrijf moest maar tegen ramsjkoersen nieuwe aandelen uitgeven, maar dat bank stond er met klem op dat altijd aan alle voorwaarden van de leningen voldaan werd.
Op het laatste moment herstelde de markt zodat Aalberts echt op het laatste nippertje aan de enorme verwatering van de aandelen kon ontkomen.
Het voorbeeld geeft goed aan dat de bank je vriend slechts is als je maar keurig betaald. Hoe lang je relatie ook al bestaat, als je in de problemen komt, dan zal de bank er echt alles aan doen om haar leningen veilig te stellen. Ook als dat inhoudt dat je bedrijf naar de knoppen gaat.
De relatie met je bank is dus heel simpel en akelig eerlijk. Als jij blijft betalen, dan zetten ze graag een kop koffie voor je en ben je altijd welkom. Gaat het even minder, dan hebben ze nog wel ergens een gifbeker voor je staan die je zelf mag leegdrinken.
Zonder leningen van de bank ondernemen is dus echt heel veel veiliger.
Je hebt niet de hefboom van vreemd geld, maar je hebt ook geen rentekosten en minder risico. Als belegger moet je dus goed kijken hoe veel exposure een bedrijf heeft naar de banken. Te veel schulden is een no-go.
Ik heb mijn eigen bedrijven altijd opgezet met de filosofie van alleen werken met eigen geld. Hooguit wil ik af en toe op margin beleggen, maar dat is dan kort en niet veel.
Na de Brexit bijvoorbeeld, toen de beurskoersen kelderden heb ik even op margin bankaandelen gekocht. Die aandelen doken na de verrassende Brexit uitkomst tussen de 20% en 30% omlaag en ik was van mening dat het waanzin was.
Het duurde twee weken, maar afgelopen vrijdag werden de aandelen met 10% winst weer verkocht en zat ik weer ‘veilig’ zonder geld van de bank. Niet alleen happy vanwege de winst op de trade, maar ook omdat het beleggen op margin niet iets is waar ik me prettig bij voel.
We moeten er ook als belegger alerter op worden dat banken onze vriend niet zijn. Het is geen ramp om schulden te hebben, het is wel een ramp om te veel schulden te hebben. Het zou bij beleggingsbeslissingen in bedrijven veel meer op de voorgrond moeten staan.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *