LADEN

Typ om te zoeken

Nog weer een megafusie

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nog weer een megafusie

Dit keer zagen we deze week een megafusie in de medicijnenmakers hoek. Daar waar vroeger Amerikaanse toezichthouders er nogal op gericht waren om bedrijven niet te groot te laten worden, is er nu vanuit de (Amerikaanse) toezichthouder geen enkele oppositie.
Dat geeft te denken.
Daar zit een gedachte achter en die gedachte is China.
Amerika is zo bang van de megabedrijven in China, dat ze haar bedrijven nu zo groot laat worden, dat ze de omvang concurrentie met de Chinese reuzen kan blijven aangaan.
Het is een strijd om werelddominantie.
En de VS wil die strijd niet verliezen.
Ondanks het feit dat er ook vanuit de VS wel de nodige kritiek op de megafusie is. Ze is namelijk maar gedeeltelijk interessant voor de VS.

Het nieuwe bedrijf gaat namelijk banen en belastingbetaling naar elders verplaatsen. In feite maken de ondernemingen slim gebruik van de wil van Amerika om de grootste te willen blijven. Daar zijn ze politiek gezien zo dom in, dat ze niet willen inzien dat ze door de grootste Amerikaanse ondernemingen genaaid worden.
Die ondernemingen geven niets om de VS. Ze maken slechts dankbaar gebruik van die domme nationale sentimenten.
Het gaat ze om meer winst, meer macht, meer marktaandeel. Sentimenten als patriottisme spelen in de boardroom totaal niet mee. Maar bij de (politieke) toezichthouders wel.
Alleen Hillary Clinton lijkt nu door te hebben wat hier gaande is. Maar het is al te laat. De fusie is al een feit en de belastingontduiking zal worden ingezet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *