LADEN

Typ om te zoeken

Nikkei op nieuw record

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nikkei op nieuw record

Dat is een opmerkelijk gegeven, want het vorige record van de Nikkei index werd in 1989 gevestigd. Ik was toen nog beginnend belegger. Indertijd was Japan het voorbeeld voor de wereld. Ieder zichzelf respecterend wereldwijd opererend bedrijf haalde indertijd Japanse coaches binnen om te laten zien hoe de Japanse industrie in staat was om zo’n enorme prestatie te leveren.
Het kwam allemaal als een kaartenhuis omlaag vallen toen in Japan de vastgoed luchtbel doorgeprikt werd.
Midden in Tokio lagen toen nog stukjes weiland die een vermogen waard waren. Iedere huisvrouw had een aandelenportefeuille en iedereen was expert op het gebied van de beurs, de vastgoedmarkt en management. Japan was de grootste bezitter van vastgoed in de VS en het land was wereldwijd de nummer twee economie.

De vastgoedmarkt viel in duigen en heel het sprookje van Japanse toverformules voor succes was ineens over.
Ineens zagen we dat die enorme successen werden behaald door werknemers uit te buiten en 80 uur per week te laten zwoegen. Ineens werd duidelijk dat Japan ook wereldrecordhouder zelfmoorden onder werknemers was. De rijkdom van de Japanse gezinnen viel ineens weg omdat hun vastgoed onverkoopbaar werd en iedereen die met geleend geld had gekocht was de Sjaak. De economie kreeg een lap en wist dertig jaar lang niet écht te herstellen.
Japan was na 1989 over en uit en hoewel de index nu weer op een hoogste niveau staat, is de economie nog altijd niet echt hersteld van de klappen van toen. Pas nu, nu het westen nog onder Corona zucht, is Japan in staat weer te groeien, daar waar de EU en de VS het nu laten lopen.
China heeft die nummer twee plek van Japan overgenomen. Japan was in 2020 volgens het IMF nog wel derde van de wereld, ruim voor Duitsland. De Japanse economie is nog niet een derde van die van China. Zo enorm groot is de opkomst van China sinds 1989 geweest.
Overigens staat Nederland nu 17e en België 26e op de wereldranglijst. Nederland is het eerste “kleine” land op de lijst, net achter Indonesië en Mexico.
Meer over die ranglijst op https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *