LADEN

Typ om te zoeken

Nieuwe economische wetten? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nieuwe economische wetten? (Tom Lassing)

Nu er steeds meer bekend wordt over de beleidspunten van Trump valt het op dat hij compleet nieuwe economische wetten denkt te hebben gevonden.
Ik wil daar een versimpeld voorbeeld van geven.
Volgens Trumps ideologie is het zo dat importheffingen op Chinese goederen goed voor Amerika zullen zijn.
Immers, dan worden Chinese goederen duurder en dat is in zijn ogen gunstig voor de Amerikaanse arbeiders.
Omdat Trump nog niet begonnen is, wil ik nu nog niet zeggen of stellen dat hij ongelijk heeft. Ik wil op dit moment alleen maar voorhouden waarom ik (en met mij bijna alle economen) denken dat het niet gaat werken.
– Met de importheffingen zullen Amerikanen veel meer geld kwijt zijn aan Chinese spullen of als ze er zijn, de duurdere Amerikaanse varianten. Het is dus niet zo dat Amerikanen goedkoper uit zullen zijn. Immers kiezen Amerikaanse consumenten nu voor de Chinese varianten omdat die (veel) goedkoper zijn.
Je kan als consument je geld echter maar één keer uitgeven. Ze kopen dus OF minder… (krimpende economie) OF ze kopen evenveel Chinese goederen, maar als gevolg daarvan nog minder Amerikaanse spullen.
Zeker in een land waar de meerderheid van de bevolking al geen financiële reserves meer heeft, is het duurder maken van consumentengoederen geen slimme zet.
Daarbij houden we nog niet eens rekening met het feit dat China niet lijdzaam gaat toezien hoe haar producten in de VS door importheffingen duurder gaan worden.
China zal minstens hetzelfde doen met Amerikaanse producten, maar zal ook op andere manieren financiële genoegdoening eisen voor de schade die de maatregel teweegbrengt. De importheffing in China houdt in dat Amerikaanse producten in China helemaal te duur worden en dus zal Amerika nog minder uitvoeren dan het nu al doet. De reden dat Chinezen nu dure Amerikaanse goederen kopen is vaak status. Als echter Amerika een onvriendelijk land wordt, dan vervalt de reden om de duurdere Amerikaanse producten nog te kopen. Ze geven dan immers geen status meer.
Het invoeren van extra importheffingen heeft alleen voor de Amerikaanse overheid kortstondig het voordeel van meer belastinginkomsten. Die voordelen gaan echter snel verloren door meer uitkeringen, want door de krimpende economie, omdat men door de duurdere spullen minder kan kopen, moet dat belastinggeld al snel gebruikt gaan worden voor werkloosheidsuitkeringen.
Kortom, importheffingen zijn juist enorm negatief en zo’n maatregel heeft, zeker als je het zo groots aanpakt met een 35% opslag, rampzalige gevolgen voor de economie en de internationale betrekkingen. Dit wordt een tit for tat politiek, waarbij men strafmaatregel op strafmaatregel gaat uitvoeren. De maatregelen zullen voor Internationale gerechtshoven gebracht gaan worden en de legaliteit van bepaalde maatregelen zal aangevochten worden.
Mijn tip: Probeer aandelen van beursgenoteerde advocatenfirma’s gespecialiseerd in Internationaal recht te vinden. Die gaan gouden tijden tegemoet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *