LADEN

Typ om te zoeken

Niet (te veel) op margin beleggen (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Niet (te veel) op margin beleggen (Tom Lassing)

Zodra een beurstrend, en dan vooral een opgaande beurstrend ouder wordt, dan zien we dat het aandelenbeleggen op margin toeneemt. Op dit moment is de hoeveelheid margin geld op een recordhoogte gekomen. Heel veel beleggers staan dus cash rood bij de broker of bank. We zagen dat eerder in 1999 en 2007. Toen was de hoeveelheid margin echter lager dan nu! Daarna kwam er de vorige keren een enorme beurscorrectie en dat gevaar bestaat nu ook.
Beleggers krijgen steeds meer vertrouwen en gretig als ze zijn gebruiken ze de ruimte die de bank geeft (margin) ook als geld om mee te beleggen.
De bank/broker laat je namelijk geld lenen op je bezit in aandelen als onderliggende waarde.
Dat is leuk als de beurs omhoog gaat. Het is een soort hefboom op je portefeuille.
Het is rampzalig als er een beurscorrectie komt.
Dan ineens staan alle aandelen in portefeuille op verlies en welke wil je dan verkopen op die schuld aan de bank af te lossen?
Je wilt als belegger liever kopen op dat moment, want alle aandelen zijn stukken goedkoper. Je zit echter klem, want die kleine margin van toen alles nog koek en ei was, is nu snel een knellende strop aan het worden. Je onderliggende waarde in aandelenwaarde neemt snel in waarde af en daarmee neemt de ruimte af die de bank je wil geven. Al snel komt de bank met een eerste waarschuwing.
“Weet dat we bij een verdere daling van de koersen zullen ingrijpen. Overweeg je tekorten aan te vullen”.
Ondertussen blijft de beurs dalen en liever wil je nog weer bij kopen, maar die schuld…
Uiteindelijk kan zelfs een kleine schuld van enkele duizenden euro’s een prachtige portefeuille naar de knoppen helpen. Ik zag het gebeuren bij beleggers in 2000 en in 2008.
Ze bleven ‘hopen’ op een opleving en in plaats van hun schuld te verkleinen kochten ze juist aandelen bij. Hun margin verplichting liep dus op in plaats van af! De beurs bleef tot hun verrassing dalen en uiteindelijk werd het op een slechte dag een margin call en was hun portefeuille volkomen om zeep geholpen.
Het is dus niet dat een paar duizend euro op margin beleggen direct slecht is. Het is het feit dat het een deel van een reeks aan slechte beslissingen kan zijn, die uiteindelijk kan leiden tot een ramp. Daarom is de beste weg om NOOIT op margin te beleggen. Puur als bescherming tegen jezelf.
Dat is ook mijn reden geweest om vorige week mijn posities aan te passen en de winsten te nemen. Ik sta nu op één positie na weer positief op alle rekeningen. (Ik heb op één rekening 400 euro te weinig aan cash en die sta ik er nu rood) Ik heb echter op die rekening wel dollars cash en die zou ik kunnen inwisselen om de shortpositie in euro’s op te heffen.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *