LADEN

Typ om te zoeken

Nep nieuws of waarheid? (Tom Lassing)

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nep nieuws of waarheid? (Tom Lassing)

Als iets heel duidelijk is geworden rondom de Trump verkiezing, dan is het dat vooral via Facebook een enorme hoeveelheid aan nep nieuws de wereld in is gestuurd. Facebook wist dat vaak wel, maar besloot er niets aan te doen, omdat het bang was dat ze beschuldigd zou worden van censuur. Ondertussen bleek ongeveer 50% van het nieuws voor rechts Amerika en ongeveer 20% van het nieuws voor links Amerika pure nep te zijn.
Helaas is er niet makkelijk een plek te vinden alwaar je kan checken of iets waar of niet waar is.
Zo zag ik gisteren het ‘nieuws’ dat twee liberale joodse studenten een kerk beklad zouden hebben met swastika’s en andere walgelijkheden. Ze zouden daarmee Trump aanhangers zwart hebben willen maken.
Waar of niet waar?
Truthfeed komt er mee naar buiten als zou het waar zijn. Truthfeed is echter een spreekbuis voor ‘rechts’. Het bericht zou komen uit de Conservative Tribune een krant voor extreem conservatief Amerika.
Dat zegt dus nog niets. Want helaas blijken kranten met een sterke politieke kleur net zo makkelijk een loopje met de waarheid te nemen.
Dan maar verder zoeken…
Een voormalig gouverneur (Mike Huckebee) heeft op het bericht gereageerd en blijkbaar nogal onstuimig. Hij moest zijn verontschuldigingen aanbieden voor zijn ongenuanceerdheid. Is het dan toch niet waar?
Hij blijkt vooral de nadruk gelegd te hebben op het feit dat ze joods zouden zijn, en vergat daarbij ook te vermelden dat de feiten al in maart 2016 plaatsgevonden hadden.
Het nieuws is dus in die zin onzin dat in ieder geval één van de twee daders al zeker niet joods is en daarbij dat het feit wel heeft plaatsgevonden, maar al meer dan een half jaar geleden. Het niet gemelde ‘nieuws’ aan het verhaal is slechts dat de twee daders 21 november weer voor de rechter staan.
De kern van het verhaal (de bekladding van een kerk met haatberichten door twee blanke jongens) is dus waar, maar men vond het bij de rechtse krant nodig om er heel veel kleur in aan te brengen door in te willen spelen op anti joodse gevoelens en de haat van rechts voor ‘liberals’.
Blijft het feit staan dat deze jongeren wel een schandelijke misdaad begaan hebben met de intentie om haat te zaaien. Waar ik nu mee zit… waren deze blanke jongeren dan eigenlijk ook wel links? Waren ze niet ook gewoon Trump supporters?
Wat was hun motief? In die zin is de rechtszaak wel interessant. De berichten er om heen zijn echter net zo walgelijk als de schandelijke daad zelf. Pas als hun motief bekend is zal ook duidelijk worden of hun huidskleur, geloof of politieke kleur van belang is geweest. Feit is overigens wel dat één van de twee daders de zoon is van een rechter. Geen enkele ouder zal trots zijn op zulke zonen, maar voor hem is het helemaal een ramp, want het raakt ook hem in zijn functioneren.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *