LADEN

Typ om te zoeken

Nasdaq in 2000 en in 2015

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Nasdaq in 2000 en in 2015

Toen de Nasdaq haar vorige hoogste punt ooit behaalde, toen was dat na een echt extreme stijging. De index was in 5 jaar van 1000 naar 5000 punten gegaan. Sterker nog, ze ging van 2000 naar 5000 punten in slechts 2 jaar. Niets was te gek. Bedrijven gingen naar de beurs en kregen miljoenen dollars van beleggers met slechts onderliggend een plan op papier om tot een Internet onderneming te komen.

Ik weet er alles van. Ik had samen met een partner ook zo’n wild plan. Eerlijk gezegd zie ik vandaag de dag initiatieven die bijna zo ver gaan als ik in 2000 wilde gaan. Het idee van toen zou in de huidige markt waarschijnlijk nog altijd niet werken…
Maar nu, hoe is het dan nu voor wat betreft de gekte in de Nasdaq?
De Nasdaq stond in maart 2009 op 1268. We zijn nu, zes jaar verder, op 5056 aangekomen.
Hoewel niet zo extreem als in 2000, scheelt het ook weer niet zo veel dat we nu kunnen praten over een heel andere situatie voor wat betreft de stijging.
Wel is het iets anders met betrekking tot de bedrijven. Indertijd was 65% technologie en als er maar IT en Internet aan te pas kwam, dan steeg het in koers. Nu is IT en Internet slechts 43%. Consumer services en Health Care zijn u 21 en 17%. Dat was in 2000 slechts 8 en 7%.
Er zijn nu minder bedrijven die nog nooit omzet of winst maakten, maar ook nu kunnen we zonder veel moeite bedrijven vinden met een K/W van 100 of meer… en dat zijn dan de bedrijven die al winst maken… Ook nu zijn er heel wat bedrijven die geen winst maken. Er zijn echter minder bedrijven te vinden die ook nog amper omzet maakten.
Maar hoe we het ook wenden of keren, het is in de kern dezelfde gekte als in 1999/2000. Een fractie minder extreem, maar deze stijging is nu nog niet voorbij. Het kan dus nog dat we de records voor wat betreft extremiteiten nog gaan verbreken. Dit is niet de top, maar ik durf wel te voorspellen dat de daling NA de uiteindelijke top bijna net zo extreem zal zijn als in 2000.
Ik ga voor een daling van de Nasdaq tot 2800 punten. Dat is dus grofweg een halvering vanaf nu en zal iets meer dan een halvering zijn als we uiteindelijk de top gaan vinden.
Waar ligt de top voor de Nasdaq? Als ik mag gokken, dan ga ik voor tussen 5056 en 7000.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *