Vorige week een interessant gesprek gevoerd over de vraag waar je beter naar kan streven, minder belasting betalen of meer inkomen verdienen.
Hoe ver moet je gaan om minder belasting te betalen?
We zien schatrijke medeburgers het verst gaan in hun streven om geen belasting te betalen. Ondertussen ontkomen de armsten niet aan de hoogste belastingen omdat ze geen enkele kans hebben om aan de opgelegde belastingen te ontkomen.
Officieel betalen de armsten in de meeste landen procentueel het minst. In realiteit betaalt procentueel de onderste helft van de schaal procentueel over hun inkomen het meeste belasting.
Heel simpel omdat de rijkste helft wel inkomen heeft, maar het wordt niet gezien als inkomen en dus telt het niet mee.
Ook veel lezers van deze nieuwsbrief betreft het. Onze koerswinst op aandelen kan wel inkomen zijn, maar telt niet mee in het inkomen. Het kan wel deel uitmaken van je vermogen en dan volgt er vermogensbelasting als je boven bepaalde grenzen heen komt. Dat kan je ook weer proberen te ontlopen, maar hoe ver wil je gaan en wil je echt de kans lopen dat heel het administratieve en strafsysteem van de overheid tegen je ingezet gaat worden?
Is het je waard dat heel je reputatie naar de knoppen gaat voor geld dat je in feite letterlijk ‘over’ hebt?
We weten dat de allerrijksten buiten beeld zijn gekomen. Onze EU elite heeft landgoederen in Italië. Putin is multimiljardair en dat kan nooit legaal zo gekomen zijn. Trump is altijd al crimineel geweest en wordt door de rijke elite in de VS eigenlijk niet serieus genomen omda thij te openlijk altijd een sjacheraar is geweest. Bijna alle Afrikaanse en Zuid Amerikaanse landen hebben leiders die schatrijk zijn geworden tijdens hun bewind. In Zuid Afrika proberen ze het niet eens te verbergen. Kijk naar hoe rijk Mugabe in Zimbabwe is geworden. In het land was hongersnood, maar hij leefde als president in ongekende weelde.
Dat is een rijkdom en een boven de wet staan waar wij als niet zo rijke Europeanen niet aan kunnen tippen. We kunnen de wet maximaal gebruiken en dat recht hebben we, maar je loopt dan toch kans dat je reputatie naar de knoppen gaat omdat je dan in de pers met de grond gelijk gemaakt wordt. Heeft iets te maken met een emmer vol beestjes die niet willen dat één van die beestjes uit de emmer weet te klimmen. Ze houden dus iedereen in die emmer en ze komen om van de honger.
Onze overheid is je vriend niet. Onze overheid is wel de vriend van de schatrijke wereldburgers die boven de wet staan. Voor hen zijn uitzonderingen gemaakt en geldt de belastingwetgeving niet. Dát is de realiteit in de wereld.
Waar moet jij in jouw situatie dan naar streven? Meer inkomen, of minder belasting?
Ik denk dat je beter af bent met meer inkomen. Misschien moet je alleen slimmer worden in hoe je inkomen geen inkomen kan laten zijn. Dat scheelt veel belasting betalen!
Minder belasting of meer inkomen?

Inderdaad een interessante vraag. Maar hier wat kort door de bocht becommentarieerd.
“Heeft iets te maken met een emmer vol beestjes die niet willen dat één van die beestjes uit de emmer weet te klimmen. Ze houden dus iedereen in die emmer en ze komen om van de honger….” Als je belasting betaalt, dan betekent dat om te beginnen dat je al niet omkomt van de honger. Groot verschil met veel mensen die weinig of geen belasting betalen omdat ze gewoon niet genoeg inkomen hebben.
En iedereen in de emmer houden hoeft niet te betekenen dat iedereen omkomt van honger. Het andere scenario is dat iedereen in de emmer blijft om van die emmer een betere plaats te maken voor allen. De uitspraak suggereert dat er binnen de emmer alleen armoe, en buiten die emmer een weelde beschikbaar is die in die emmer niet te vinden is. Probeer maar eens om met je hele fortuin op een onbewoonde eiland te gaan wonen. Je zal niet ver springen zonder hulp van een gemeenschap. Geld en rijkdom hebben maar betekenis binnen een gemeenschap. Het is dus redelijk kortzichtig om je erbuiten te willen plaatsen als het op bijdragen aankomt, maar er wel de voordelen en ondersteuning van te willen genieten.
zorg dat je in de dispuutblaadjes komt te staan …tegen kleine betaling natuurlijk. hoe vaker je daar in staat hoe minder belasting je gaat betalen. dan word je beschermd.
Het is eigenlijk heel simpel: gewoon streven naar meer centjes, slimmer worden in hoe je centjes geen inkomen kan laten zijn, en tegen kleine betaling in de dispuutblaadjes komen te staan waardoor je beschermd wordt. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer hiervan! Piece of cake!
Het enige nadeel in deze alleszins overzichtelijke win-win situatie is het probleempje wat moet je in een win-win situatie in hemelsnaam met al die centjes doen als je niet weet waar je alle hebbedingetjes zou moeten laten?
Maar welke luxe iedereen graag op de koop toe wil meenemen, wat met een Zwitsers Levensgevoel uiteraard van latere “zorg” is!
Waar hebben we het over, beste mensen.
Door in de euro te blijven verspelen we nu 7000 euro aan koopkracht per inwoner van Nederland (gemiddeld) per jaar. Als Nederland een eigen munt zou hebben, kan die 30% tot 50% opgewaardeerd worden. Dit, door ons ongekende handelsbalansoverschot van 130.000.000.000 euro. U leest het goed:130 miljard per jaar. Dat voordeel wordt ons nu door de Eurofiele gelovigen door de neus geboord. Stop dus maar met zeuren en streef naar de invoering van een eigen Nederlandse munt. Het scheelt nog al of je een leuke auto in het buitenland kan kopen tegen 20.000 euro of 15.000 nieuwe Nederlandse munten.