LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 14 juni 2021

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 14 juni 2021

inflatie, beursbox
  • De Brexit is weer actueel geworden. Wederom is het Noord Ierland dat het probleem vormt. Premier Johnson wil dat de EU buigt en akkoord gaat met een compromis. Hij is er namelijk achter gekomen dat hij zich in een onmogelijke situatie begeven heeft. Johnson wil een harde grens tussen Ierland en Noord Ierland. Dat is onbespreekbaar voor de Ieren en voor de EU. Ook de VS wil daar niets van weten.
  • Unilever moet mogelijk een miljardenboete gaan betalen vanwege belastingontwijkingen in Brazilië. Het zou gaan om 2,9 miljard euro. Het gaat om reorganisaties in Brazilië die volgens de belastingdienst slechts dienden om minder belastingen te moeten betalen. Een eerdere rechtszaak werd door Unilever gewonnen. Ook is de handel tussen verschillende zelfstandige onderdelen van het bedrijf discutabel. Men rekent elkaar heel lage prijzen door en daarmee is de belasting er op ook extreem laag.
  • Schandaal bij Toshiba. Vier topmanagers vertrekken. In samenwerking met de Japanse regering spanden de vier samen om activistische buitenlandse investeerders buiten de deur te houden. Het is ze gelukt, maar de actie kost ze nu wel hun baan en reputatie.
  • De inflatie gaan we als consumenten vooral voelen in de vorm van hogere voedselprijzen. Dat is voor ons rijke westerlingen niet meer dan een beetje vervelend. In armere landen waar voedsel een grotere kostenpost in het totale uitgavenpatroon is, wordt het een enorm probleem.
  • De G7 wil eindelijk een tegenhanger voor het Chinese Belt en Road initiatief. ze zijn eindelijk wakker geworden. Vooral Europa wilde dat nooit omdat economische hulp dan een concurrent voor de EU zou kunnen worden. Immers maak je de economieën van arme landen dan sterker. Europa zag dat altijd als bedreiging. De spreekwoordelijke ‘arme Franse boer’ kon dan niet langer concurreren met de Afrikaanse boer. Dat zou dus voor de EU te duur worden.
  • Shell overweegt om de schalie belangen in Texas te verkopen. Dit zijn bezittingen in de Permian basin. 6% van de productie van Shell en het komt via fracking tot stand. Het zou de CO2 voetafdruk van het bedrijf enorm verbeteren als het belang verkocht wordt.
  • Een forse stijging voor bitcoin! De afgelopen 24 uur steeg de munt 13% in waarde.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *