LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 11 juli 2022

Beleggers Nieuws Goud Laatste Nieuws

Marktbeeld 11 juli 2022

  • De Japanse oud premier Abe is bezweken aan zijn wonden. Een opmerkelijke politieke moord in Japan. Zijn partij heeft de verkiezingen gewonnen. Dat mogelijk juist mede door de moord.
  • Sri Lanka was de afgelopen jaren het land met de beste ESG scores, maar mede hierdoor ging het slecht met de economie. De wereldwijde problemen in transport, de inflatie en de oorlog in Oekraïne kwamen het land slecht uit. Na een forse demonstratie die gepaard ging met de bezetting van de nodige overheidsgebouwen, zegde de president toe te vertrekken.
  • Nog dit jaar zal de wereld 8 miljard mensen huisvesten. De vraag is uiteraard hoe lang dit nog goed gaat, nu de wereldhandel door oorlogen en wantrouwen in het gedrang komt.
  • In Nederland is een ruim kwart van alle bezit in handen van 1% van de bevolking. 60% van dat vermogen van die 1% bestaat uit ‘aanmerkelijk belang’. Hetgeen wil zeggen, aandelen en dan 5% of meer van ondernemingen. Alleen de allerrijksten kunnen zich het dure advies van belastingspecialisten veroorloven en betalen dus procentueel minder belasting.
  • De vraag naar Chinese goederen neemt in de VS en Europa af. Dat beginnen ze in China te voelen.
  • De aandelen Tencent en Alibaba kregen vanochtend klappen op de beurs van Hong Kong. De reden is dat de bedrijven enorme boetes van de Chinese overheid hebben gekregen. Tencent verloor 3,23% en Alibaba verloor 6,53%.
  • Er hebben zich negen kandidaten gemeld om Boris Johnson op de volgen als premier van het VK.
  • De vervoerkosten over zee lopen zijn terug op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne begon. Door de dalende handel is de vervoerscapaciteit groter dan de vraag. We zien dat nu terug in de tarieven. Overigens geldt die prijs voor de totale index. In deelmarkten kan de situatie heel anders zijn.
  • Goud heeft even een flinke koersdreun te verwerken gekregen. De kracht van de dollar maakt dan marktpartijen de angst van goud niet meer nodig denken te hebben. (Goud als vluchthaven wordt nu door de dollar vervangen)
Tags
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *