LADEN

Typ om te zoeken

Marktbeeld 10 mei 2021

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Marktbeeld 10 mei 2021

  • In de VS heeft de grootste oliepijplijn operator alles stil moeten leggen nadat het bedrijf middels een ransomware cyber aanval was aangevallen. 45% van alle brandstoffen aan de oostkust lopen via hun leidingen. Nog altijd zijn de leidingen afgesloten. De prijs van benzine is in het oosten van de VS al aan het stijgen.
  • De huizenmarkt in de VS is ‘hot’. De marktprijzen lopen op en steeds meer consumenten vinden het geen goed moment om te kopen… (maar doen het ondertussen toch…)
  • In de VS loopt de tijd die ligt tussen maken en uiteindelijk afleveren van kapitaalgoederen enorm op. Sinds 1951 duurde het niet zo lang om je bestelde spullen geleverd te krijgen. Dit duidt meestal op inflatie. Het betreft hier van alles, van wasmachines, sofa’s, sauna’s etc.
  • Over inflatie gesproken… Huizenbouwers over heel de wereld klagen steen en been, want de prijzen voor grondstoffen lopen enorm op. OOK een teken dat de inflatie enorm toeneemt. Ze denken in de keten dat vooral ook hout binnenkort heel veel duurder gaat worden. De prijs voor hout is ondertussen al flink opgelopen.
  • Volgens Morgan Stanley zal scheepvaart nu een enorme comeback maken. In de x10 portefeuille ook een jong bedrijf dat een interessante business case aan het bouwen is. Helaas hebben ze recent warrants uitgegeven. Dat is écht jammer. Warrants geven de houders recht om goedkoop extra aandelen te kopen. De hoeveelheid aandelen gaat dus mogelijk (bij koersstijging) enorm toenemen en dat is niet interessant voor de zittende aandeelhouders.
  • SpaceX zal Dogecoin accepteren als betalingsmiddel. Dogecoin verloor 23% aan waarde toen Elon Musk zich bij SNL presenteerde (een aanfluiting overigens) en toegaf dat DogeCoin eigenlijk wel een beetje een oplichtingsopzetje is.
  • Nederland gaat 2 miljard euro subsidie geven aan grote bedrijven in de Rotterdamse haven (vooral Shell dus…) om CO2 af te vangen zodat het vervolgens in een lege gasbel onder de Noordzee kan worden opgeslagen. Mijn vraag is… Waarom moet de staat het probleem van deze bedrijven betalen? Die bedrijven maken miljarden winst en kunnen het makkelijk zelf bekostigen. Dit is weer gewoon een grijze energie subsidie. We zien overal mensen zich druk maken over duurzame energie subsidies. Die vallen in het niet bij de stroom aan en omvang van subsidies voor grijze energie.
Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *