LADEN

Typ om te zoeken

Logische beleggingen werken niet

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Logische beleggingen werken niet

De conclusie vanuit de titel zal misschien niet door iedereen gedragen worden. Maar toch kijkt 90% van de particuliere beleggers tegen een verliesgevende portefeuille aan. Ik neem even aan dat ze op logische gronden posities hebben ingenomen. Als 90% vervolgens op verlies staat, dan zou de stelling dat logische beleggingen niet werken toch juist kunnen zijn.

De vraag is waarom dat zo zou zijn.
Ik heb eens gekeken naar mijn eigen portefeuille. Ik constateer namelijk dat daar ook heel logische beleggingen in zitten, die te vaak op verlies staan.
Dat kan pech zijn, maar het kan ook zo zijn dat er meer aan de hand is.
Immers, wanneer is een belegging logisch?
Het antwoord is denk ik, als iedereen kan zien dat een belegging logisch is…
Maar als iedereen het al kan zien, dan mag je er van uit gaan, dat iedereen ook wel de tijd heeft gehad om een positie in te nemen!
Dus wie gaat er NU nog kopen als het zo lang logisch is?
Ben ik gek, of heb ik hier een punt?
Vele malen handiger is het om een positie in te nemen vóór het overduidelijk logisch is.
Daarmee is het niet onlogisch. Je moet alleen iets zien, voor de rest zo ver is.
De grote meester daarin is Warren Buffett.
Hij zag in 2008 in dat de wereld niet zonder banken kon. De rest dacht dat het logisch was dat ze massaal failliet zouden gaan. Hij zag in dat het meer voor de hand lag dat de belangrijkste spelers gered zouden worden. Kan geluk zijn, maar hij had gelijk.
Vlak daarna zag hij ook in dat de spoorwegen in Amerika, die al tientallen jaren een wat kwijnend bestaan kenden, veel meer werk zouden krijgen omdat de stromen gas en olie ineens andere richtingen op moesten lopen. Dat er meer olie en gas vanuit Amerika zelf kwam, dat zag iedereen wel. Logisch was dus een belegging in die aandelen.
Warren Buffett zag echter in dat er een probleem ging ontstaan en dat was het product bij de consumenten krijgen. Pijpleidingen liepen van de kust het land in. Een pijpleiding aanleggen is als het aanleggen van spoorwegen. Dat is ontzettend moeilijk vanwege onteigeningen en het moeten kopen van enorme stukken grond. De spoorwegen lagen er al en ze liepen de juiste richting op.
De meeste beleggers gingen dus voor de makkelijkste logica, namelijk producenten van olie en gas. Die beleggingen leverden in de meeste gevallen uiteindelijk na 2007 niets op. De belegging in de spoorwegmaatschappij bleek voor Warren Buffett een schot in de roos.
Mijn advies…
Als iets vreselijk logisch is en overal al genoemd wordt, blijf er dan af alsof het een besmettelijke ziekte betreft. Immers, logische beleggingen werken niet.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *