LADEN

Typ om te zoeken

Landen met de grootste oliereserves

Beleggers Nieuws Laatste Nieuws

Landen met de grootste oliereserves

We lezen overal in kranten dat Saoedi Arabië de grootste oliereserve in de wereld heeft. Ik weet bijna zeker dat dit niet klopt.
Maar er is meer aan de hand.
U weet ongetwijfeld dat Saoedi Arabië veel olie produceert.
Er is echter een wonder gaande.
Zowel in Saoedi Arabië als gek genoeg in Venezuela!
Ondanks de enorme productie van olie in Saoedi Arabië is de oliereserve sinds 1988 (toen de oliereserve ineens met 50% verhoogd werd) vrijwel steeds TOEgenomen. In 1988 was de oliereserve 255 miljard vaten en in 2010 was ondanks alle productie die al die 22 jaar had plaatsgevonden de reserve toegenomen tot 264,5 miljard vaten.
Maar Venezuela maakte het de laatste jaren nog gekker. Daar was de bewezen reserve is 2006 nog 87 miljard vaten. In 2010 was dat al toegenomen tot 296,5 miljard vaten en daarmee is Venezuela binnen de Opec ineens het land met de meeste ‘bewezen’ reserve.
Ik zet ‘bewezen’ even tussen aanhalingstekens, want dit begrip is blijkbaar enorm rekbaar. Wie de grootste is binnen de OPEC is blijkbaar heel belangrijk en zowel Saoedi Arabië als Venezuela tarten de realiteit met hun streven de grootste te blijven. Hoe dan ook de toegenomen bewezen reserves hebben ‘bewezen’ niets van doen met ontdekkingen van nieuwe olie voorraden. Het is puur een administratieve truc waarbij de beide landen rommelen met de cijfers.
Saoedi Arabië produceerde in de periode 1988 tot 2012 60 miljard vaten olie. Heel die productie zien we niet terug in de resterende voorraad aan olie.
Dat de OPEC nu dus niet zo veel indruk meer maakt in de wereld zal dus deels te wijten zijn aan de hoeveelheid fantasie die in hun resterende reserves is geslopen. De vraag is natuurlijk wel wanneer de bronnen in vooral Saoedi Arabië droog vallen. Gaan we uit van een realiteit van voor de politieke bijstelling in 1988, dan is de helft van hun toen als bewezen zijnde voorraad nu verdwenen. Bewezen voorraad is prachtig, maar hoeveel kan je daarvan daadwerkelijk uiteindelijk ook boven de grond krijgen. Immers, in het begin stroomt het letterlijk de grond uit, maar vooral als het bijna op raakt, dan blijft een steeds stroperige substantie over, die minder makkelijk te winnen is.
Meer over de reserves: http://en.wikipedia.org/wiki/Oil_reserves#Proven_reserves

Met dank aan BeursAccent.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *