LADEN

Typ om te zoeken

Windenergie

Laatste Nieuws

Windenergie

Gisteren heb ik gesproken met een Windenergie expert en daarop wat aanpassingen in mijn plannen gemaakt. Zo is het nu 60.000 MW waar ik voor ga en niet meer 20.000 molens. Verder zijn uit de rapporten wat vertypingen gehaald.
Gisteravond laat kwam er op teletekst van RTL7 het bericht dat deze zender een geheim regeringsrapport te pakken had gekregen waarin twee, volgens RTL, nieuwe windparken van ongekende omvang aangekondigd werden. Het zou gaan om één park ter hoogte van de Zeeuwse kust en een park ter hoogte van de Noord-Hollandse kust. Die laatste zou 1100 vierkante kilometer groot moeten worden, iets kleiner dan de provincie Utrecht.
Het opvallende aan het plan is dat de regering zegt dat er eerst gekeken moet worden of er misschien toch nog gas onder ligt. Pas daarna mag er eventueel gebouwd worden. Het vreemde aan deze opstelling is het feit dat als we NU gaan bouwen, de windmolens ook na de constructie direct windenergie opleveren en dat jaar na jaar doen.

Als we weer eerst naar gas zoeken, dan moet windenergie weer jaren wachten en hebben we daarna, als er gas gevonden wordt, een zeebodem zie structureel inzakt. Laat dus dat eventuele gas gewoon in de bodem en begin aan windenergie en heb die latere problemen niet!

Steeds weer zien we de enorme kracht van de olie en gas lobby.

Volgens de regering mag na het gasonderzoek het bedrijfsleven aan de slag. Het is nu de grote vraag hoe lang dat gas onderzoek gaat duren. Dit is natuurlijk koren op de molen van de olie en gas industrie. Ze kunnen nu windenergie zo lang als ze willen tegenhouden. Dat onderzoek naar gas zal gefinancierd worden vanuit de gassector en wie betaald, bepaald. Ze kunnen dat onderzoek naar gas dus rustig nog jaren laten liggen zonder dat er ook maar iets aan te doen is.

De grote vraag boven dit ‘geheime plan’ is het feit of dit een nieuw plan is, of oude wijn in nieuwe zakken.

Al sinds 2000 is er sprake van een plan waarin Nederland in 2020 6000 MW aan vermogen in de Noordzee zet. Het werd in 2000 met veel bombarie en onder luid applaus in het Europees parlement gepresenteerd en daarna vond het een hele diepe lade ergens in Den Haag.
Zoals het er nu uitziet, zal Nederland in 2020 niet eens de 2000 MW gaan halen. Dit ‘geheime’ rapport maakt mij nog niet duidelijk of dit allemaal nieuw is, of gewoon het oude plan dat nu zogenaamd ‘per ongeluk’ gelekt is, maar mij geen nieuw gegevens lijkt te geven. RTL doet of ze nu heel wat ontdekt hebben, maar ik vrees dat dit dooddoener nummer zoveel is.

Overigens heb ik ook wat leuks te melden over windenergie. De gemeente Den Haag heeft namelijk besloten om twee windmolens in een park op zee te financieren en via die weg ook de energie-opbrengsten van die twee molens in de toekomst te krijgen. Naar schatting kunnen met die molens 8000 huizen van stroom voorzien gaan worden. De molens gaan waarschijnlijk in 2012 gebouwd worden.
Als meerdere gemeenten dit prachtige initiatief volgen, dan lijkt mij dat een prima investering van die gemeenten. Niet alleen goed voor de energierekening, maar de windmolens zijn daadwerkelijk winstgevend over een periode van 20 jaar. Een prima investering dus.
Buiten dat pure financiële feit, worden we met iedere molen minder afhankelijk van buitenlandse fossiele energie en daarnaast is windenergie natuurlijk een prima manier om het klimaat te steunen. Over de levensduur van een windmolen is de Co2 voetafdruk extreem veel kleiner bij windenergie.
Ik zou u willen oproepen uw gemeentebestuur op dit initiatief van Den Haag te wijzen en te laten onderzoeken in hoeverre uw gemeente deze prima investering ook kan en wil doen.
Het lijkt me een slimmere zet dan het spaargeld van de gemeente bij Icesave zetten en dan maar hopen of het ooit terug komt.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *