LADEN

Typ om te zoeken

Wie beheerst wie?

Laatste Nieuws

Wie beheerst wie?

Beheerst u uw vermogen, of beheerst uw vermogen u? Ik liep dit weekend weer met mijn zeer zichtbare "Beursbox" jas bij mijn sportvereniging rond. Ik ben gedurende de dag verschillende keren aangesproken door leden en bezoekers over de ‘crisis op de beurs’.
Het viel me op dat veel mensen die ik sprak in feite door de zorgen over hun geld door hun vermogen beheerst worden.
Dikke stress over mislukte of mogelijk mislukte beleggingen en helaas bleken veel van die beleggingen ook zonder veel nadenken te zijn ingenomen.
"Fortis stond op 6 euro zo laag, dat kon ik niet laten liggen, dus ik kocht voor 20.000 euro Fortis op 6 euro per aandeel", "ING is toch zo’n sterke bank, ik dacht een paar weken geleden, een uitgelezen kans", mijn adviseur bij de bank heeft me in 2007 aangeraden Koninklijke olie te kopen en nog altijd sta ik op een fors verlies.
Het zijn maar zo wat opmerkingen die ik opgetekend heb.
Wat ik uit de wereld wil helpen is het idee dat ik alleen maar winsten ken. Onzin, ook ik sta nu met mijn portefeuille fors lager.
Ook ik heb, door mijn besluit om in klasse aandelen te blijven zitten, enorme koersverliezen opgelopen.
Toch maak ik me geen zorgen. Niet alleen koop ik regelmatig bij waardoor mijn gemiddelde inkoopkosten dalen, maar tevens koop ik alleen maar aandelen van winstgevende (grote) bedrijven die historisch gezien een lage waardering hebben.
Een jaar geleden was het bij die bedrijven zo dat een K/W van onder de 10 extreem goedkoop was. Over de laatste 20 jaar bezien was dat spotgoedkoop.
Toen halveerden de koersen.
Nu is het mogelijk deze bedrijven voor K/W verhoudingen van onder de 5 te verkrijgen. Dat is over de laatste 100 jaar bezien spotgoedkoop.
Ik zou wel gek zijn om nu dat soort aandelen niet te kopen.

Ik ben dan ook een lange termijn belegger en ben heel bewust aan het zoeken naar de beste plekken om mijn vermogen in te beleggen.

Wat de beurs vandaag doet, boeit me niet zoveel. Het is dat ik voor de nieuwsbrief en voor BeursAccent de koersen moet bijhouden, maar anders zou ik zo een week lang niet naar koersen kunnen kijken. Geen enkel probleem mee.
Als ik vandaag al mijn posities zou moeten verkopen, dan zou me dat veel geld gaan kosten. Ten opzichte van 1 januari 2008 sta ik namelijk, net als veel anderen, op een flink verlies. Het punt is echter, ik hoef vandaag mijn posities niet te verkopen. Waarom zou ik me dus zorgen maken over een markt die nu prachtige bedrijven lager waardeert dan dat we de laatste veertig jaar ooit zagen?
Zoals gezegd, ik koop liever bij in een markt die me deze uitgelezen kansen geeft.
Als ik al wakker zou liggen, dan is het eerder vanuit de gedachte dat ik met meer geld in bepaalde posities zou willen stappen. Ik wil echter niet ‘alles’.
Zo heb ik bijvoorbeeld geen enkele behoefte aan bijvoorbeeld aandelen Fortis. Waarom zou je als particuliere belegger gaan gokken in die troep?
In feite heb ik voor de lange termijn vrijwel geen enkel Benelux aandeel.
Er staan hier op de beurs simpelweg vrijwel geen bedrijven die wereldwijd een deuk in een warm pakje boter kunnen slaan.

Ik wil voor mijn lange termijn strategische posities vooral bedrijven die op een veel grotere schaal hun stempel op de belangrijkste markten kunnen drukken. Die belangrijkste markten zijn wat mij betreft vooral China en Amerika.

Bij mij is dus er geen twijfel over wie de zeggenschap over het vermogen heeft. Dat ben ik en niets anders.

Als u merkt dat u toch wat gestresst raakt van de dalingen op de beurs, vraag u dan af of u met een andere beleggingsstrategie meer rust kunt inbouwen. Tussentijds op verlies staan valt niet uit te sluiten. Tussentijd op verlies staan in winstgevende bedrijven die blijven groeien en historisch gezien extreem laag genoteerd zijn, is geen enkel probleem. Dat is slechts een kwestie van tijd.
Die zekerheid kan heel wat nachtrust schelen.
Overweeg daarom voor uw nachtrust een service als www.beursaccent.nl te nemen. Heel bewust kiezen we voor bedrijven die wereldwijd in de juiste sectoren en de juiste werelddelen actief zijn.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *