LADEN

Typ om te zoeken

Wennen aan schulden

Laatste Nieuws

Wennen aan schulden

De generatie geboren voor 1945 is nog gewend te leven met het feit dat je geen schulden diende te maken. Je kocht pas iets als je het geld ervoor gespaard had. De baby-boomers leerden dat schulden maken soms best handig kan zijn en de X generatie leerde dat ze niet meer zonder schulden konden functioneren. De banken spinden garen bij deze ontwikkeling. Heel de mensheid met handen en voeten gebonden aan de banken. De banken die uit lucht geld mochten scheppen.
Als we terug willen naar hoe de generatie van voor 1945 leefde, dan zullen we ons moeten realiseren dat er dan ontzettend veel ‘minder geld’ rond zal gaan. Immers leenden banken twintig jaar lang heel graag uit. Iedere euro aan spaargeld in de bank mochten ze vervolgens zoiets als 8 keer uitlenen. Als mensen nu hun leningen afbetalen, dan kost dat spaargeld en op basis van minder spaargeld komt dan iedere bank wel in de problemen.
De stap van ‘alles met schulden’ naar ‘niets met schulden’ is onmogelijk te zetten. Het zou inhouden dat banken al snel extreem in de problemen gaan raken. Het kan ook niet, want er moeten ook wel 8 keer meer schulden dan geld zijn. We kunnen simpelweg onze schulden niet aflossen. Proberen we het serieus, dan vallen banken om. Ze willen nu, als reactie op Pieter Lakeman verbieden om een bankenrun te veroorzaken. Hetzelfde kan je echter veroorzaken door mensen op te roepen hun leningen af te lossen. Een goed en degelijk advies, maar wel dodelijk voor banken.
Gek eigenlijk, maar dat is het gevolg van de fiat systeem waarbij ze met een hefboom mogen uitlenen. Die hefboom keert zich tegen de banken als het systeem andersom gaat werken.
Kunnen of willen we dat? Men ging er tot 2008 vanuit dat niemand dat zou willen.
Nu we hebben gezien hoe bankiers zelf het maximale uit het systeem gingen halen, puur voor eigen persoonlijk gewin, is de animo om dit bedrog systeem van de banken te handhaven behoorlijk afgenomen. Vooral de X generatie en iedereen daarna zal voorlopig niet in staat zijn om zonder schulden te komen. Zonder hulp zal het merendeel nooit meer zonder schulden komen, maar er is nog enige hoop voor de X generatie. De baby boomers kunnen de X generatie mogelijk nog te hulp komen. Het restant van het vermogen van de rijkste generatie ooit, de baby boomers, komt na hun dood richting de X generatie. Wie weet zijn die dan slim genoeg om even ernstig na te denken over hun financiële situatie.
Het punt is, als je een schuld hebt van onder de 500.000 euro, dan heb jij een probleem. Heb je een schuld van meer dan 50.000.000 euro, dan heeft de bank een probleem. Steeds meer mensen gaan in navolging van de bankiers voor hun eigen geluk en zadelen de banken en daarmee uiteindelijk de samenleving op met enorme schulden. Als je schuld maar groot genoeg is, dan doet het er immers niet toe. Je leeft zolang je kan en doodgaan met een enorme schuld is geen schande meer. Michael Jackson is zo’n prachtig voorbeeld van iemand die zonder schande met enorme schulden de wereld verliet.
Een trieste zaak, maar zolang het aangaan van steeds meer en hogere schulden niet aan banden gelegd kan worden, zullen we steeds vaker zien dat er na een overlijden slechts extreem hoge schulden overblijven. Niet iedereen zal zijn of haar erven een recht op een muziekcollectie nalaten waarmee ineens door een terugkerende populariteit de erven er alsnog warmpjes bij komen te zitten.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *