LADEN

Typ om te zoeken

Wat is een ETF?

Laatste Nieuws

Wat is een ETF?

Een ETF is in feite een soort beleggingsfonds waarin meerdere aandelen bijeengebracht zijn, vaak in een bepaald thema. De kern van een ETF is het feit dat er geen verder beheer op zit. Het is dus een vooraf bepaalde stapel aandelen en dat is het.
Geen fondsbeheerder gaat slim proberen te doen door nadrukken te verleggen. Het is simpelweg een groepje aandelen in vaak een thema. Zo zijn er bijvoorbeeld ETF’s op water, op China, op Afrika.
Doordat er geen beheer op zit, zijn de kosten laag. Als je als belegger kunt kiezen tussen een bepaalde ETF of een beleggingsfonds in zo’n zelfde thema, dan ben je vaak beter af bij het ETF vanwege de lagere kosten. Te vaak blijkt een actieve beheerder geen meerwaarde te bieden. De hogere kosten kunnen ze als beheerder niet waarmaken.
ETF’s zijn ook beursgenoteerd en je kan ze kopen en verkopen als een beleggingsfonds of aandeel.
Zo zijn er ongetwijfeld al beleggers die zonder het te weten al lang ETF’s in portefeuille hebben. Zeker beleggers die in Amerika posities hebben, zullen mogelijk al eens in een ETF belegd hebben. Ook BeursAccent zit in enkele ETF’s. Ze geven immers een mooie manier om in een bundeltje aandelen te beleggen zodat je het voordeel van een sector hebt, zonder te moeten kiezen voor een enkel bedrijf. Zeker als je maar voor een paar duizend euro te beleggen hebt, is een ETF prachtig.
Op dit moment zijn ‘groene’ ETF’s populair. Zonne-energie, water, dat soort zaken. Eind jaren negentig waren de tech fondsen populair. In die zin kan je aan de in de markt komende ETF’s ook goed zien wat bij beleggers populair is. ETF’s worden vaak door banken en brokers uitgegeven. Zelfs enkele beleggingsfondsen firma’s zijn er al mee begonnen. Het punt is, voor die laatste is het een product dat hun veel winstgevender beleggingsfondsen onder druk zet. De populariteit van de ETF maakt echter dat ze het wel moeten bieden, want klanten trekken weg.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *