LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaan we in 2009 doen?

Laatste Nieuws

Wat gaan we in 2009 doen?

Wij blijven vasthouden aan ‘gewoon’ beleggen. Het moment dat aandelen weer reële waarderingen krijgen komt terug. Daarbij hou ik persoonlijk vast aan de lijn die in www.BeursAccent.nl gekozen is. Die lijn is winstgevende bedrijven in kansrijke sectoren (trends).
In 2006 werkte het, in 2007 werkte het. In 2008 gingen we, in het slechtste beursjaar ooit, fors onderuit. De reden is al in deze nieuwsbrief besproken. De grootste aandeelhouders werden gedwongen ‘tegen elke prijs’ te verkopen.
We blijven ons vooralsnog focussen op energie en china, met als uitstapjes vanuit die onderwerpen zaken als grondstoffen, goud en zilver.
Goud was dit jaar de enige plek waar een bescheiden winst opgetekend kon worden! Je moest dan wel voor fysiek goud kiezen en niet voor goudaandelen.
We blijven ook vasthouden aan beleggingen in winstgevende bedrijven met een bescheiden tot extreem lage waardering. Daar zit dan ook wel ons verlies in 2008 in. De bescheiden waarderingen gingen gedurende 2008 terug naar extreem lage waarderingen, met verliezen tot wel 90% tot gevolg. Zo hebben we één bedrijf dat nu terug is naar een K/W van 0,8. We kochten op een K/W van zoiets als 6.
Niet één onderneming waar we in belegden ging failliet. Wel was er één onderneming die recent zeer slecht nieuws moest melden. Dat was voorheen de grootste en meest winstgevende onderneming in haar branche.
Zelfs in Japan, waar de nu al 20 jaar in een beer markt verblijven, zien we niet zulke extreem lage waarderingen. Dit is dus overdrijving omlaag. Hoewel ik niet verwacht dat we in de markt snel terug zullen gaan naar de oude waarderingen, verwacht ik wel dat we in 2009 wat afvlakking van de extremen gaan zien. Dat houdt in dat veel van onze posities goed kunnen herstellen. We hebben namelijk heel wat posities met een K/W van onder de 5 in bezit. Als de winst gelijk blijft en deze K/W waardering terug naar 6 gaat, is dat al een winst van 20%. Bedrijven met een nog lagere waardering kunnen in 2009 maar zo 100% ten opzichte van het huidige niveau herstellen. Het is daarom belangrijk om wel bij te kopen, ook als andere beleggers nog altijd blijven verkopen.
Ik blijf dus voorzichtig een koper, maar zal niet schromen om her en der mijn winstjes te pakken.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *