LADEN

Typ om te zoeken

Wanbestuur Chesapeake

Laatste Nieuws

Wanbestuur Chesapeake

Er is in Amerika nog weer een bedrijf in de fout ingegaan. Dit keer is het fors graaien in de energiesector geworden in een bedrijf dat vorig jaar 50% minder winst rapporteerde en haar beurswaarde met meer dan 60% zag dalen.
Wat gebeurde er: De CEO en oprichter van het bedrijf Chesapeake heeft tot halverwege 2008 een enorm aandelenbezit in het bedrijf opgebouwd. Hij deed echter iedere nieuwe aankoop met als onderpand de eerdere aandelen die hij had. Kortom, hij kocht als een goed Amerikaan op de pof. Dat gaat goed als de onderliggende waarde blijft stijgen, maar na halverwege 2008 doken de energieprijzen omlaag.
De aandelen CHK daalden ook en hierdoor moest de CEO vanuit een Margin Call geld of aandelen leveren. Het kwam er uiteindelijk op neer dat hij in drie dagen tijd ter waarde van zo’n twee miljard dollar aan Chesapeake aandelen op de beurs moest dumpen. De hoogste koers van Chesapeake was ooit $74. Na de margin call was de laagste koers uiteindelijk $10.
Alle aandeelhouders werden dus zwaar gestraft voor de fout van de gretige CEO die puur met geleend geld veel te fors aan het inkopen was geweest.
Die CEO verloor zijn persoonlijke vermogen, maar met een loon van 20 miljoen dollar kom je niet snel om van de honger.
Echter, zijn Board of Directors was een andere mening toegedaan en ondanks dat zijn loonafspraak nog lang niet afgelopen was en de winst van het bedrijf in 2008 halveerde, hebben ze hem een loonverhoging over 2008 tot 100 miljoen dollar toegezegd…
100 miljoen dollar loon voor een man die in dat jaar zijn aandeel deed crashen en de winst halveerde!
Natuurlijk, we praten hier over de CEO die dit bedrijf grootmaakte, maar hij kreeg voor die prestatie al eerder zijn vergoeding. Nu hij zelf zijn vermogen verspeelde is het natuurlijk waanzin om hem maar even vanuit het bedrijf van nieuw vermogen te voorzien, zodat hij zijn exorbitante levenstijl kan blijven volhouden en weer snel de grootse aandeelhouder kan worden.
Deze Board of Directors is compleet van de werkelijkheid losgeslagen en zou wat mij betreft per direct uit hun pluche zetels geworpen moeten worden.
In juni is de aandeelhoudersvergadering. Van een aandeelhouder met meer dan 1 miljoen aandelen hoorde ik al dat hij nog nooit zo’n schandelijke gang van zaken had meegemaakt. Ik neem aan dat in de vergadering wel een paar vragen gesteld gaan worden.
Deze topmanagers hebben een prachtige reputatie in één keer volledig naar de knoppen geholpen. Het bedrijf was al aangeklaagd vanwege de fout dat het in 2008 hedging posities bij Lehmann Brothers had opgebouwd in de periode dat Lehmann al zwaar onder vuur lag. Dit leek een lostaand foutje in een verder prachtig bedrijf te zijn, maar gaandeweg worden wat meer ‘losse foutjes’ over 2008 bekend.
Ik neem aan dat er de aankomende tijd meer rechtszaken bij gaan komen.
100 miljoen voor wanbeleid, het kan allemaal in Amerika.
Jammer is vooral dat dit als bedrijf één van de meest kansrijke bedrijven van Amerika is. Dat maakte dan waarschijnlijk ook dat de topmanagers naast hun schoenen zijn gaan lopen. Te lang als een god gezien worden maakt dat je de werkelijkheid anders gaat zien. Beleggers en werknemers waren tot halverwege 2008 bijzonder onder de indruk van de enorme groeiprestaties van het bedrijf en de CEO. Hij verdiende zijn oorspronkelijke 20 miljoen dollar per jaar ook echt wel vanuit enorme prestaties. Na het persoonlijke verlies van je vermogen het bedrijf laten opdraaien voor het terug verkrijgen van je enorme vermogen is simpelweg diefstal. Dit bestuur is simpelweg veel te ver gegaan en dat is naar mijn idee puur omdat ze al twintig jaar lang op handen gedragen zijn en niet meer onafhankelijk staan ten opzichte van de CEO/oprichter. Ze dachten boven de wet te staan. Dat laatste zullen we gaan zien, want ik denk dat dit alles nog wel een staartje zal krijgen.
Chesapeake is al jaren mijn grootste individuele positie. In de stijging heb ik gelukkig de winsten genomen en een deel van mijn aandelen is na een 100% winstname ‘gratis’ geworden. De andere aandelen staan momenteel voor mij rondom de aankoopkoers. De laatste aankoop deed ik op 29 okt 2008 op een koers van 20,67. Gisteren sloot CHK op 19,95.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *