LADEN

Typ om te zoeken

Waarom is er geld tekort?

Laatste Nieuws

Waarom is er geld tekort?

De reden is heel simpel. Vrijwel alle geld dat nu in omloop is, is krediet. Krediet, uitgegeven door commerciële banken.
Het is dus geen geld, maar het is geleend geld. Dat kleine detail maakt een enorm verschil.
Geleend geld moet eens worden terugbetaald… met rente, en zal dan ‘verdwijnen’.

Als we dus leningen aflossen, dan doen we niets meer dan geld laten verdwijnen.
Als we snel te veel geld laten verdwijnen, dan ontstaat er een acuut tekort aan geld. Die situatie zien we nu ontstaan.
De oplossing van de ECB is dan de rente omlaag brengen, zodat we weer meer gaan lenen.
Dat werkt… zolang de banken ons dat geld willen lenen.
Maar zoals u weet, willen banken ons geen geld meer lenen. Banken verdienen namelijk meer en veiliger hun geld op de beurs, alwaar ze de handel in hun greep hebben.
De lage rente helpt dus niet om in de echte economie meer geld in omloop te krijgen.
Vandaar dat de overheid nu allemaal oplossingen bedenkt om de banken te bewegen tot geld uit te lenen. De banken willen dan wel, als ze het risico op het geleende maar kunnen afwentelen op anderen, zoals de overheid, lees de bevolking.
En dat is wat nu op steeds grotere schaal bezig is. Met de beste bedoelingen overigens, maar het gaat vreselijk verkeerd momenteel.
De banken bestaan nog en ze lenen nog altijd mondjesmaat uit, maar ze hebben geen risico meer, want dat risico ligt nu bij anderen.
Daarom willen banken ook dat pensioenfondsen hypotheken gaan verstrekken. Het gevaar is nu dat via de banken er nu ook risicovolle leningen uitgegeven gaan worden. Immers, het risico ligt toch niet bij de banken. Ondertussen krijgen ze wel steeds de verantwoordelijkheid toegeschoven (en de winst op de transacties)
Wat we eigenlijk zouden moeten doen, is onze activiteiten bij de banken weghalen. Geen risico willen lopen, is gewoon geen leningen meer verstrekken. Als er andere partijen zijn die geld willen uitlenen, dan krijgen ze de faciliteiten, net zoals de banken die hebben.
Maar we zouden dan als consumenten ook werk moeten maken van de overige producten bij de banken. Zo zouden we onze geldrekeningen daar ook moeten weg trekken.
Dat laatste is echter niet makkelijk, want we worden letterlijk gedwongen om rekeningen bij banken aan te houden. U heeft niets eens het recht meer om geen bankrekening te hebben!
Toch komen er weer meer mogelijkheden, want doordat de banken het af laten weten en gelukkig de nodige consumenten nu wel inzien dat de banken het grote kwaad zijn, komen er mondjesmaat alternatieve aanbieders.
Als die alternatieve aanbieders maar genoeg klanten krijgen, is de kans groter dat ze ook de wettelijke ruimte krijgen om geld uit te lenen. Misschien zelfs wel geld uit het niets te laten ontstaan, maar onder strengere voorwaarden, die dan ook voor reguliere banken gaan gelden. Als we dat doen, dan is er snel weer geld genoeg in omloop, maar eerlijk gezegd zou ik liever hebben dat we van dat fiat geldsysteem afstappen.
Het fiat geldsysteem is namelijk een oneerlijk systeem. Hoe kan je nu toch rente vragen over geld dat je letterlijk uit lucht creëerde? Dat is toch in de kern al vreselijk fout?
We moeten naar een nieuw geldsysteem toe. Een eerlijker systeem van positief geld, geen krediet. En we moeten van de criminele banken af. Linksaf, of rechtsom, de banken moeten verdwijnen. Ze kunnen beurshandelaar worden, verzekeraar, een uitlener die letterlijk spaargeld uitleent, of adviseur, maar niet alles en bovenal mogen ze wat mij betreft straks geen geld meer uit het niets scheppen en er rente voor vragen. Vooral dat punt moeten we aanpakken.

Tags

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *