LADEN

Typ om te zoeken

Waar betalen ze de rente van?

Laatste Nieuws

Waar betalen ze de rente van?

We vinden het heel gewoon dat banken een rente op het spaargeld geven, maar waar betalen ze dat van? Immers moet de bank die rente ook ergens mee kunnen betalen.
Als we de voorlichters van banken er om vragen, dan krijgen we het kleuterschool antwoord. Het is me gebleken dat dit overigens vaak ook het enige is dat de voorlichters er van weten.

Vandaag gaan we eens een keer akkoord met het kleuterschool antwoord.
De bank betaalt de rente uit, omdat ze het spaargeld tegen iets meer rente kan uitzetten bij klanten die geld willen lenen.
Kortom, zelfs al zou dit kleuterschoolantwoord kloppen, dan nog is al duidelijk dat de bank uw veilige spaargeld gebruikt om er andere particulieren, ondernemers en overheid te voorzien van geld. De bank vraagt meer rente dan ze u uitkeert en daarvan zouden ze moeten kunnen leven.
Er is maar één probleem met dit kleuterschoolantwoord…
Het is schandelijk te kort schietend.
Als dit model echt zo zou werken, dan heeft de bank een fors probleem. De spaarders kunnen ieder moment hun geld opvragen, terwijl de leners soms wel hypotheken van dertig jaar hebben.
Maar… ver in de basis klopt het verhaaltje wel.
Het probleem voor u als spaarder is het volgende: U dacht dat u veilig spaarde.
Dat uw geld veilig ‘bij de bank’ was.
Maar de bank geeft zelf al toe dat dit niet het geval is. Uw geld is tegen een hogere rente uitgeleend en het is maar te hopen dat de bank daar zorgvuldig in is geweest. Waren ze dat niet, dan bent U uw geld kwijt! Immers, als de bank spaarders niet kan terugbetalen gaat de bank failliet. In het kleuterschoolvoorbeeld zou de kans op een faillissement enorm groot zijn. Ze hebben immers uw geld niet. Het is elders.
Daarom is er het depositogarantiesysteem gekomen. Echter is dat systeem vorige week ernstig verzwakt omdat het in Cyprus niet langer heilig bleek te zijn.
Minister Dijsselbloem sprak zelfs over het feit dat het logisch was dat ook spaarders zouden opdraaien voor slecht functionerende banken.
U kan er op wachten dat dit beleid gaat worden. De overheid wil namelijk niet langer opdraaien voor de banken, maar ze willen wel dat de banken gered worden. De oplossing? De spaarders laten betalen.
Veel keuze is er verder niet. Immers mogen banken niet failliet gaan… Tenminste, de grote banken niet. Weet u nog andere plekken waar veel geld is? Geld verzinnen hebben ze al gedaan, belastingbetalers hebben ze al gehad… Het is akelig logisch dat spaarders en pensioentegoeden de volgende moeten zijn.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *