LADEN

Typ om te zoeken

Volgens Bernard Wientjes moeten we lief worden voor banken

Laatste Nieuws

Volgens Bernard Wientjes moeten we lief worden voor banken

Volgens de Volkskrant is hij de meest invloedrijke Nederlander. Bernard is in ieder geval de voorzitter van de werkgeversvereniging VNO/NCW en dat geeft hem alleen al vanuit die functie veel invloed.
Uit zijn koker kwam het plan dat pensioenfondsen meer in hypotheken moesten beleggen. Nu schreef ik vorige week al dat ik dat maar niet zomaar een goed plan vind, omdat banken geld kunnen creëren en dan in hypotheken beleggen. De marge voor banken is dus enorm. Als een pensioenfonds dat geld uit lucht creëren niet kan, hoe moet die dan winst maken als de hypotheekrente 3 tot 6% is? De banken mogen wel geld uit lucht creëren en de pensioenfondsen niet? Dat lijkt me te zot voor woorden. Naast de hypotheekrente moet immers ook gereserveerd worden voor slechte leningen etc.
Dus de zet van de pensioenfondsen om dan te pleiten voor door hen op te richten nationale hypotheekbank, die net als de commerciële banken WEL geld uit lucht mag scheppen was logisch en terecht.
De banken zijn nu ineens boos dat de pensioenfondsen hun bedrog nu al doorhebben en zijn weer tegen zo’n nationale hypotheekbank van de pensioenfondsen. De banken willen weinig hypotheken verstrekken, maar willen ook geen nieuwe partijen in de markt die ze nu met een paar banken verdelen.
Concurrentie zou inhouden dat de rentes hier mintens een procent gaan zakken. Dat is het laatste wat banken willen.
Wientjes ondertussen zal wel snel weer iets nieuw verzinnen voor de besteding van uw geld. Immers probeert hij uw pensioengeld te laten beleggen op een manier die hem het beste uitkomt.
Dat stoort me nog het meest aan het plan… Ik ben in ieder geval blij dat de pensioenfondsen eindelijk een keer blijk geven van inzicht en visie met hun tegenplan.
Dat zal Wientjes en de banken wel even dwars blijven zitten.
Die gaan wel iets nieuws verzinnen waarop de pensioenfondsen minder snel een tegenzet kunnen doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *