LADEN

Typ om te zoeken

Van wie is die website?

Laatste Nieuws

Van wie is die website?

De Nederlandse en Belgische beursportals van naam zijn niet zo talrijk als we zouden denken. We hebben zoveel actieve particuliere beleggers, maar het aantal beleggingsportals is de laatste jaren enorm afgenomen. Als we een top ‘zoveel’ zouden maken, dan is het al snel een top 10 en niet zo snel een top 25 of top 40.
Het probleem is daarbij al, wat maakt een site ‘groot’.
Welke ‘grote’ sites zijn vergelijkbaar met elkaar?
Er zijn sites die enorm veel kosten maken en die draaien daarom met forse verliezen, maar hebben tegelijkertijd wel enorme aantallen bezoekers. Er zijn sites die unieke content bieden en er zijn sites die columns kopen bij de professionele partijen.
Welke site is dan ‘groter’?
Daarbij is er al jaren een consolidatieslag bezig, waarbij een paar marktpartijen bestaande beurssites aan het opkopen zijn.

Zo is IEX al in 2000 in handen gekomen van een grote internationale broker, waardoor hun uitspraak "voor beleggers, door beleggers" vanaf dat moment in feite pertinent onjuist werd. Het is al sinds 2000 in feite "voor beleggers, door de professionals".
Ook belegger.nl is niet eens zo heel lang geleden overgenomen. Een uitgever heeft het initiatief overgenomen. Geen onlogische stap omdat op dit moment de advertentiemarkt hot is en zo’n goedbezochte beurssite een prachtige ruimte voor betaalde advertenties biedt. Die uitgever heeft ook het Belgische Forteon.be, overgenomen en nam daarvoor al Analist.be over. Al deze sites leiden nu naar min of meer dezelfde webpagina of webinhoud.

Beursgorilla is tegenwoordig ook een mediaverhaal. Beursgorilla/MisterMedia is nu geen slechtere site geworden, maar het is vooral een platform voor media uittingen en advertenties die toevallig de financiële markt als doelgroep gekozen heeft.

Beursonline is/was van Vermogensbeheerder Wijs en Oostveen, maar daarover is nu op de tegenwoordig slecht bijgehouden site niets meer terug te vinden. De site is geen schaduw meer van wat ze ooit was.

Naast Beursbox zijn er nog slechts weinig particuliere initiatieven van enige kwaliteit overgebleven. Beursplaza van collega Ruud Hoefnagels is er één van. Onduidelijk voor bezoekers op de site van Wallstreetweb, is van wie de site Wallstreetweb.nl momenteel nu eigenlijk is. Het bedrijf zit in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ze hebben een product ‘Wolftrader’ maar wie dat voeren blijft op de site helaas ook onduidelijk. De site spreekt over "een collectief van financiële professionals die gezamenlijk unieke en interessante financiële informatie publiceren". Dat zegt dus weinig vrees ik. Ik zeg daarmee niets over de kwaliteit, maar als consument zou ik niet snel in zee gaan met en service die niet duidelijk maakt wie er achter zitten. Daar moeten ze dus even een verbetering op aanbrengen.

Inveztor is een site die is opgezet door Michael Kraland, die naar verluidt ooit mede oprichter van IEX was. (Op IEX is daar niets meer over te lezen. Blijkbaar is de geschiedenis daar na zijn vertrek herschreven). Met veel geld is enkele jaren geleden door Kraland de site Inveztor opgezet. Dit werd gedaan in samenwerking met een uitgever. Kraland zelf is een professionele marktpartij, gezien zijn rol in de markt. De columnisten van Inveztor zijn gevestigde namen in de professionele markt. Net als bij IEX is het hier dus voor de belegger, van de professie. Niet erg, maar je moet het als bezoeker wel even doorhebben.

IEX lijkt in dit hele overname en samenwerkingscircus nog altijd marktleider te zijn, maar is tegenwoordig vooral een mediaconcern. De laatste jaren zijn Trustmedia, EuroBench en Esquire overgenomen en december 2006 werd een joint venture gestart met dagblad DePers. Als achterliggende reden voor het bestaan van IEX ligt het stimuleren van beurshandel voorhanden. Immers, daar leeft de eigenaar van IEX uiteindelijk van. Na jarenlang suikeroom te moeten spelen, kan IMC nu eindelijk cashen. Immers biedt de goede advertentiemarkt nu eindelijk de mogelijkheid om IEX nu ook eindelijk rechtstreeks en zelf geld te laten opleveren. Zonder die suikeroom in de vorm van die internationale Broker was IEX al jaren geleden failliet gegaan. De investering van IMC is echter zeer waardevol gebleken, nu dat IEX in deze goede tijden ook echt zelf de broek kan ophouden.

Beursbox, om ook even op ons eigen initiatief uit te komen, is in handen van Pro Gain BV. Deze BV kent één aandeelhouder en dat is Tom Lassing. Deze site en Nieuwsbrief is nog altijd echt onafhankelijk, want er is geen enkele band met een professionele partij in de markt. Niet met beursbedrijven en niet met mediabedrijven. Het initiatief draait dus niet op beursomzetten. Het is bij Beursbox dus nog echt, voor beleggers, door beleggers.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *