LADEN

Typ om te zoeken

Van Lanschot gaat ingrijpend reorganiseren

Laatste Nieuws

Van Lanschot gaat ingrijpend reorganiseren

Het gaat al een tijdje niet zo lekker bij Van Lanschot. De adviseringstak loopt niet zo lekker, mede omdat de beurs niet echt mee wil werken, maar de bank stond ook niet los van de schandalen die de banksector de laatste 12 jaar geplaagd hebben.

De argwaan van consumenten richting de banken raakt daarom ook van Lanschot, die zich helaas niet positief wist te onderscheiden in het corrupte bankwereldje.
Veel adviesklanten zijn bijvoorbeeld ontevreden door de hoge kosten en lage gerealiseerde rendementen. Het feit dat van Lanschot de drempel voor individueel advies hoger heeft gelegd zal de getroffen klanten ook niet lekker zitten. Je bent in feite als oud vuil aan de kant geschoven omdat je niet rijk genoeg meer bent. Maar wie heeft je kapitaal voor je verloren? Jawel, dat was van Lanschot zelf.

Floris Deckers realiseerde zich dat hij als gezicht van het oude van Lanschot beter kon vertrekken. Hij zal dus zijn biezen pakken. Dat valt hem ongetwijfeld niet zwaar, want de laatste jaren heeft hij goed kunnen cashen. In feite hoef je tegenwoordig maar een paar jaar CEO van een bank te zijn om de rest van je leven in weelde te kunnen doorbrengen.
Van Lanschot zal de aankomende tijd ook 10 tot 15% van de medewerkers naar huis sturen. Ook gaan 7 van de 28 kantoren dicht.
Dat alles gaat 25 miljoen euro extra kosten.

Pa na 2014 gaat deze reorganisatie zich weer lonen, omdat vanaf dat moment de kosten met 60 miljoen per jaar omlaag zullen gaan.
De samenwerking met dochter van Kempen moet ook hechter worden. Via die weg kan daar meer winst uit voort gaan komen. Er zal ook zwaar geïnvesteerd gaan worden in het effectenplatform. Er moet ook meer online dienstverlening komen.

– Ik vrees dat van Lanschot hier in feite al te laat is. Initiatieven als TradersOnly hebben zich al naast de bestaande online beleggen grootmachten Alex en Binck kunnen vestigen. Wat kan van Lanschot daar nu nog serieus aan meerwaarde gaan bieden?
Van Lanschot wil zich meer gaan richten op onder andere de Directeur Grootaandeelhouder. Het werk voor kleine klanten zal daarom worden afgebouwd. Vooral dat laatste is naar mijn idee een domme zet. Immers zijn ondernemers eerst klein voor ze groot worden. Door de kleine niet te bedienen, ben je ze in feite aan het schofferen. Kom je dan later als ze groot zijn, dan zal zo’n ondernemer weten dat je ze in een eerdere fase geschoffeerd hebt. De ondernemer was immmers te min voor ze. Het zal moeite kosten de grote ondernemer dan later nog over te halen toch voor je te kiezen. Immers, gaat het ooit weer slecht met de ondernemer, dan dumpt van Lanschot hem alsnog weer, want kleintjes zijn te min voor deze bank.
– Het mag duidelijk zijn, ik ben geen fan van deze bank. Ik mag dan in de doelgroep vallen, ik hoef geen rekening bij die blaaskaken. Het zou anders zijn als ze de standaard in goed bankieren gezet zouden hebben, maar helaas. Al die bla bla ten spijt was van Lanschot gewoon een bank als de andere. Net zo corrupt, net zo fout.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *