LADEN

Typ om te zoeken

Storing AEX van gisteren had gevolgen

Laatste Nieuws

Storing AEX van gisteren had gevolgen

 

Gisteren bleek de AEX niet (volledig) bereikbaar te zijn door IT problemen. De handel in onder andere opties was niet mogelijk.
Een belegger met extreem kort lopende opties gaf vroeg in de sessie een verkooporder. Die had toen een waarde van 4500 euro. Zijn order kon door de storing niet uitgevoerd worden.
Pas om drie uur ging zijn order de markt in. Toen was de positie door de stijging van de AEX index nog slechts 1500 euro waard. Een verlies van maar liefst 3000 euro.
Dan lijkt het wel duidelijk dat de ‘schuld’ bij de IT verzorger ligt… Zou je denken.
Die IT verzorger is Euronext. Het was haar server die plat was gegaan. Echter stelt Euronext dat de belegger maar naar zijn broker moet gaan. Ze hebben immers alleen maar brokers als klanten.
De belegger dus naar de broker. Deze broker kwam met de mededeling dat de belegger bij hen niet moest zijn, ze zijn afhankelijk van toeleverancier Euronext.
Zo wordt de hete aardappel naar elkaar doorgeschoven, maar zit de belegger tussen tussen de wal en het schip.
Als het zo is dat we als beleggers volledig afhankelijk zijn van de techniek van de leverancier, maar die wijst elke verantwoordelijkheid af, en we hebben geen enkele mogelijkheid om deze risico’s af te dekken, wat zoeken we dan op zo’n beurs in kortlopende derivaten?
Het is als uit eten gaan bij een restaurant. De kok maakt er een zooitje van en je wordt ziek. Vervolgens krijg je te horen dat je maar niet het risico had moeten nemen daar te komen eten. Zo werkt dat niet in de echte economie. Zo zou het ook niet moeten werken in de financiële sector.
Ik weet dat de financiële markt over het paard getild is en ze maken er een zooitje van, maar je moet wel je service lenen. Euronext is verantwoordelijk en moet zich voor dat risico verzekeren. De broker is degene die de service aan de particuliere belegger aanbiedt en moet namens hun klanten een claim bij hun leverancier Euronext neerleggen.
Zo zie ik dat. Ik heb de betrokken beleggers een aantal tips gegeven om zijn claim neer te leggen. Of hem dat zonder advocaat uiteindelijk gaat lukken, ik weet het niet.
Als u ook kunt bewijzen gedupeerd te zijn, (u moet aan dossiervorming gedaan hebben) neemt u dan even contact met mij op. Ik breng u in contact met de andere gedupeerde. Misschien dat u samen verder komt dan ieder voor zich.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *