LADEN

Typ om te zoeken

Stamcel technologie

Laatste Nieuws

Stamcel technologie

Stamcel technologie en constructieve en regeneratieve medicijnen(CRM’s)

Na mijn recente artikel over kansrijke overname kandidaten in de Biotechnologie wil ik een sector binnen de Biotech belichten die met president Obama recent nieuwe kansen heeft gekregen. Lange tijd heeft president Bush deze sectoren tegengewerkt en Obama (FDA)heeft gisteren het bedrijf Geron Corporation(GERN) toestemming gegeven om stamcel testen te doen met menselijk materiaal. Tot nu toe werd dit veelal gedaan met embryo stamcellen van ratten omdat deze fysiologisch soortgelijk reageren als menselijke cellen. Geron is met stamcel onderzoek het verst gevorderd en heeft de grootste variatie stamcellen in zijn onderzoeken. Met regeringsondersteuning en zelfs subsidie in deze sector kan deze technologie de komende jaren een hoge vlucht nemen. Overigens werden Geron deze testen in mei 2008 nog door de FDA geweigerd.
Geron steeg vrijdag j.l. met 44% naar $7,36 op dit bericht.
Constructieve en regeneratieve medicijn technologie wordt gebruikt in de cosmetica en plastische chirurgie en is nauw verbonden met de medicijn wereld van de stamcel technologie, waardoor de Amerikaanse Biotech analisten ze in dezelfde categorie schikken.
In de stamcel en CRM Biotech sector kan men een scheiding maken tussen de bedrijven met een omzet draaien met bestaande producten en zij met producten nog in ontwikkeling.
Er moet gezegd worden dat deze sector in omzet met hulp van de Amerikaanse overheid(Obama wil de VS weer op de eerste plaats hebben als het om wetenschap en technologie gaat) de komende jaren een explosieve groei kan laten zien.
Ook in deze sector zijn kansrijke overname kandidaten voor de grote Pharma bedrijven.
Zo gaf Pfizer in oktober 2008 aan dat het een aparte eenheid voor CRM wilde opzetten om daarmee wereldwijd samen te werken met medicijn ontwikkelaars en universiteiten.
Ook Glaxo Smith Kline(GSK) zet deze eenheid op en gaat samenwerken met het Harvard Stemcell Institute.
Productrijke bedrijven:
Perrigo(PRGO) omzet $1550 miljoen, koers$28.95 ,laatste jaar hoog$43,08 laag$27,72      wpa  09$1,95
Valeant Pharma(VRX) omzet $863 miljoen, koers$863, laatste jaar hoog$24,65 laag$11    wpa 09$0,92
Merit Medical Systems(MMSI) omzet $210 miljoen, koers$15,93, laatste jaar hoog$21,36 laag$12,35 wpa 09$0,89
Exactec(EXAC) omzet $117 miljoen, koers$13,99, laatste jaar hoog$31,73 laag$12,97
wpa 09$0,99
Orisis Therapeutics(OSIR) heeft 2 producten in laatste fase en heeft hierover met Genzyme(GENZ) een deal van $1,4 miljard gesloten voor gebruik na goedkeuring. Krijgt versnelde toestemming van FDA in testfase.
Koers OSIR $19,68 laatste jaar hoog $21,65 laag$10 wpa 008$2,30 omzet 08 $127 mln
Cryolife((CRY) omzet $91 miljoen, koers $7,63 laatste jaar hoog $16,64 laag$ 6,65
Wpa 09$0,36
Integra LifeSciences(IART)omzet $700 mln, koers$28,31 laatste jaar hoog $49,89 laag$26,03 wpa 09$2,34 Producten in regeneratieve medicijnen voor neuro chirurgie, orthopedie en algemene chirurgie inclusief implantaten.
RTI Biologics (RTIX) gespecialiseerd in transplantatie technieken, koers $2,40 laatste jaar hoog $10,51 laag$1,30 wpa 09$0,10
Cytori Therapeutics(CYTX) producten voor hart en vaat ziektes en orthopedische schade, heeft samenwerkings verbanden met General Electric Medical, het Duitste Fraunhofer Instituut en de Japanse Stem Source Cell Bank, koers $3,38 laatste jaar hoog $8,56 laag$1,76
Wpa 09$0,82                             

Bovenstaande bedrijven zijn het ontwikkelingsstadium voorbij, hebben allen bestaande producten op de markt welke door de FDA zijn goedgekeurd en genereren dus cashflow.
Hiermee worden het kansrijke overname kandidaten, naast het feit dat ze in deze steeds groeiende markt groot kunnen worden. Het is natuurlijk fijn dat de komende jaren vanuit de overheid(anders dan in de Bush periode) ondersteuning zal blijven komen in deze sector.

Daarnaast is er een aantal bedrijven dat technologieën en medicijnen in deze sector in ontwikkeling heeft. Hoewel ook hier overname kandidaten zijn, kan het traject naar succesvolle middelen veel geld kosten en veel tijd vergen. Doch het kan verkeren zoals bij Geron die nu de kans krijgt om een voorsprong te verwerven bij het stam cel onderzoek.
In dit verband kan ook Neuralstem(CUR) koers $1,48 worden genoemd dat biotherapeutische producten maakt voor ziektes van het centrale zenuwstelsel en een samenwerkingsverband heeft met het Chinese Medical Hospital University, waar ook stamcel onderzoek wordt gedaan. Zo’n samenwerking kan succesvol blijken omdat in China sneller toestemming wordt gegeven voor stamcel onderzoeken met menselijk materiaal.
Ook Stemcells(STEM) koers$2,53  is een Biotech bedrijf dat  stamcel onderzoek doet in de klinische fase (fase 1) voor ziektes in  ruggenmerg en  lever.
Andere bedrijven zijn :
Aastron Biosciences(ASTM) koers $0,59 laatste jaar hoog $0,84 laag $0,15 omzet $700000  specialist in regeneratieve menselijk weefsel met name  bij hart patiënten. ASTM heeft goedkeuring van de Orphan Drug Design hetgeen het voordeel geeft van 7 jaar octrooi op door de FDA goedgekeurde producten. ASTM steeg vrijdag ruim 14%.
Kinetic Concepts(KCI) koers $21,65 laatste jaar hoog  $54,13 laag $17,86 omzet $1900 mln wpa 09 $3,42 

Ziehier een aantal kansrijke bedrijven in deze sector waarbij Geron reeds een forse stijging heeft gemaakt en Aastron(ASTM), Osiris(OSIR), Cytori(CYTX) en Neuralstem(CUR) vanwege hun uitstekende samenwerkingsverbanden ook kansrijk moeten worden geacht en momenteel nog aantrekkelijke koersniveaus hebben.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *