LADEN

Typ om te zoeken

Staat deze bank op knappen?

Laatste Nieuws

Staat deze bank op knappen?

Ruim een jaar geleden kwam collega Maarten Verheyen van www.groeilanden.nl met een spraakmakend rapport uit. Het was een rapport over een grondstof die ‘eindig’ was en die binnenkort enorm in prijs zou stijgen. We kennen dat rapport nu allemaal als het beroemde zilver rapport.
Helaas voor Maarten sloeg net daarna de vlam in de pan bij de beurs. Ook vrijwel alle grondstoffen daalden 50 tot soms meer dan 70% in prijs en ook de prijs van zilver dook omlaag. Dit gebeurde simpelweg omdat de markt in alle grondstoffen, aandelen en schuldbewijzen gewoon volledig wegviel. Pech voor Maarten en iedereen die snel instapte, maar fundamenteel had Maarten wel een punt.

De hoeveelheid zilver in de wereld is eindig en hoewel de prijs nu weer oploopt en rond de prijs van vorig jaar zit, is de vlam nog niet in de andere richting in de pan geslagen.

Stel dat die grondstof wel ‘ineens’ uitbreekt en flink duurder wordt, dan gaat snel daarna de bank JP Morgan vrijwel zeker kopje onder. Deze bank heeft in haar eentje 30% van de bestaande wereldwijde shortpositie in zilver in handen. Een positie die zo groot is, dat een drama in feite niet kan uitblijven. Het is niet voor niets dat centrale bankiers er alles aan doen om de zilver en goudprijs te drukken. Het is voor JP Morgan van levensbelang en het lijkt onwaarschijnlijk dat ze die shortpositie hebben tegen de zin en wens in van de FED en haar achterliggende eigenaren. In feite zijn dat natuurlijk ook de grootaandeelhouders van JP Morgan.
Ze kunnen echter hun hand overspelen. Dat is in 2008 al eerder gebeurd. Als heel de wereld in paniek een richting op rent, dan is het gelukkig nog zo dat centrale bankiers het uiteindelijk ook niet tegen kunnen houden. Al vraag ik me soms wel af of de crisis van 2008 in alle opzichten wel zo ‘spontaan’ was. Immers hebben de grote partijen door de crisis alleen maar aan invloed gewonnen en zoiets als de enorme shortpositie in zilver, die pertinent onhoudbaar is als zilver in prijs gaat stijgen, is iets was in een serieuze markt natuurlijk nooit zo had mogen worden opgezet. Juist dat had de crisis ons moeten leren, maar er lijkt niets veranderd te zijn.

Net zoals u met een margin moet werken, zo zou in feite ook een bank de zekerheid moeten kunnen geven dat ze goed zijn voor hun geld. Lehman Brothers was in feite een schande voor heel het financiële bestel en vooral voor de toezichthouders. Als dat bestel en het toezicht zuiver en eerlijk was geweest, dan had Lehman Brothers er nog gewoon moeten zijn, want hun positie in de markt had nooit zo groot mogen worden.
Als zilver fors in waarde stijgt en beleggers eisen levering van zilver, dan gaat het voor JP Morgan mis. Ze kunnen dan niet leveren, want ze hebben het kapitaal voor al dat in prijs gestegen zilver niet en zilver zelf hebben ze ook niet genoeg. De rapen zijn dan gaar. De vraag naar zilver is dan op dat moment heel veel groter dan het aanbod, JP Morgan kan op die hoge prijs niet leveren en gaat failliet.
Veel beleggers hebben dan ineens een waardeloos recht op zilver en hoe gaat de toezichthouder en marktregulator zich daar dan uit redden? In feite zou dat het einde moeten zijn van ook de FED, maar die is er al meer dan 100 jaar en zelfs alle rotzooi die ze tot nu toe maakten was niet voldoende om ook maar een deuk in de muur rond de FED te kunnen slaan.

Zoals ik er nu naar kijk, is het in feite duidelijk dat JP Morgan niet aan haar verplichtingen kan voldoen. Dat wordt dus een drama, hoe we er ook naar kijken. Daar kan je gewoon op wachten. Ik weet niet wanneer het zich gaat afspelen, maar het komt er gewoon aan. Later zullen de Amerikaanse overheid, de toezichthouder, de FED en de Comex beurs verklaren dat niemand dit had kunnen zien aankomen…
Echt niet?
Daar denk ik toch echt net even anders over.
Het enige waar ik bang voor ben, is dat na een aanvankelijke zilverprijs stijging en dan ineens de versnelling omhoog als iedereen wanhopig probeert om aan zilver te komen, ook de zilvermarkt vervolgens volledig in elkaar zal klappen op het moment dat JP Morgan omvalt. Pas na enige tijd komt er dan weer een herstel voor die markt, puur omdat er altijd vraag is naar zilver. Het is namelijk in gebruik in computers, gsm’s etc. De fabrikanten daarvan blijven dus zilver vragen. De gekte zin de zilverprijs die er aan gaat komen is vooral het gevolg van de papieren handel. Uiteindelijk is er nog wel best een flinke berg zilver in de wereld.

U treft op deze site twee YouTube filmpjes aan met redenen waarom zilver zal stijgen.
Wilt u een zilver/goud rekening openen waarbij die bank ook daadwerkelijk het goud en zilver voor u in de kluis heeft, kijkt u dan hier.
Wilty u hulp bij het openen van die rekening, kijkt u dan hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *