LADEN

Typ om te zoeken

Staat China op punt van omvallen

Laatste Nieuws

Staat China op punt van omvallen

De huizen bubble is enorm in China en dat is reden voor wat analisten om een komende crisis voor China te voorspellen.
China is echter niet de eerste die dit doormaakt. Ook Japan, Amerika, Spanje en zelfs Nederland gingen het land voor.
De vraag is echter hoe ernstig het allemaal is. Wat er teveel is gebouwd is schokkend. Er zijn namelijk letterlijk steden gebouwd die leeg staan. Steden voor honderdduizenden mensen en vrijwel alles staat er leeg.
Ook Spanje kent dit probleem, vooral rondom de grote steden. In de tijd dat het goed ging dacht men dat de stedelingen wel een half uurtje met de trein zouden willen reizen en dus ver buiten de stad zouden willen wonen. Betere woningen, gezondere omgeving.
Hele steden werden gebouwd, maar het bleef stil. Er was weinig vraag naar de huizen en wie wel kocht zit nu met de gebakken peren.
Wat is het verschil tussen Spanje en China?
In Spanje hebben de Spanjaarden allemaal met een hypotheek gekocht. In feite hebben de banken nu een probleem, want de mensen gaan binnenkort failliet. Vervolgens zitten de banken met waardeloos onroerend goed.
In China is de vastgoedbubble vooral met eigen geld tot stand gekomen. Men kan daar niet zo makkelijk lenen. De markt zal dus in elkaar kunnen klappen en dat zal tot verarming leiden, maar er hoeft geen domino-effect te ontstaan. Als een Chinees failliet gaat, dan trekt hij niet hele instituten mee.
Een doorgeprikte vastgoedbubble zal zeker economisch pijn doen, maar ik verwacht niet dat de economie van China er compleet vast door komt te lopen. Dat terwijl in Spanje het gevaar bestaat dat het een tweede Griekenland gaat worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *