LADEN

Typ om te zoeken

Schuldenprobleem groter dan ooit

Laatste Nieuws

Schuldenprobleem groter dan ooit

In 2008 ontstond bij de banken een probleem. Hun bedrogproducten explodeerden in hun eigen gezicht omdat ze zelf ook door hun concurrenten bedonderd waren. In hun blinde race naar nog meer bonussen hadden ze nooit gedacht dat de andere banken dezelfde smerige trucs zouden uithalen.
Maar helaas had dat alles weinig consequenties voor de banken. Ja natuurlijk verdwenen er enkele partijen. Dat is waar. De machtigste banken hebben die banken en/of hun klanten overgenomen en zijn daarmee nog machtiger geworden.
Geen goede zaak.
Wat ook geen goede zaak was, was dat de overheidsschulden, die al enorm waren en tegen kritieke grenzen aanliepen, nog veel hoger werden.
In feite historisch gezien ‘over’ de grenzen heen.
In het verleden gingen, op de niveaus van 2009, landen al kopje onder.
Nu nog altijd niet. Dat verbaast zelfs de insiders.
Maar het biedt ook een kans. Immers blijkt dat oude grenzen verlegd kunnen worden en dat verleggen doen ze nu ook.
De schulden zijn opgerekt tot voorheen ongeziene proporties.
Japan voorop, maar ook de Verenigde Staten en Europa kennen nu staatsschulden die voorheen alleen bestonden na enorme oorlogen en net voordat landen moesten gaan kiezen voor een nieuwe munt.
Is het deze keer anders?
Ja, want op de één of andere manier is de totale instorting er nog altijd niet gekomen. Dat is echt opmerkelijk, maar het is geen garantie dat het logische gevolg er niet alsnog gaat komen. Dat logische gevolg is nog altijd de ineenstorting van het vertrouwen in de munt.
Als het in 2007/2008 al crisis was, dan is 2014 nog veel erger. Maar hoe lang kunnen we de schijn ophouden?
Hoe lang blijft Jan met de Pet blind voor de problemen?
Dat is immers de enige reden dat het nu nog niet in elkaar gedonderd is. We doen allemaal net alsof we gek zijn en negeren de problemen.
En het opmerkelijke is, het lijkt nog altijd te werken.
Daarmee is het probleem er nog wel, begrijp me niet verkeerd. Het is alleen nog niet in ons gezicht ontploft. Dat laatste is een kwestie van tijd.
Maar ik heb geen klok, of agenda die me kan aangeven wanneer de tijd van negeren en doorlopen voorbij is.

Wat doe ik zelf met het gegeven dat we op geleende tijd leven?
– Ik heb goud en zilver gekocht en heb aandelen van meest degelijke bedrijven. Verder heb ik een huis met wat grond, een eigen watervoorziening, eten uit eigen tuin en ben ik niet afhankelijk van een betaalde baan. Een deel van mijn energie wek ik zelf op met zonnepanelen en verder bezit ik delen van windmolens. Hoewel mijn huisgenoten niet meewerken, heb ik ook een voorraad houdbaar eten in de kelder. Niet zo veel als ik zou willen, want zelfs mijn vrouw en kinderen zien het probleem niet. Ze blijven de voorraad leegeten, zonder deze steeds tijdig aan te vullen. Dat leegeten is het probleem niet. Dat is immers de bedoeling. Maar je moet je voorraad natuurlijk wel op peil houden. Anders zal je geheid zien dat je net leeg bent als je de voorraad wel een keer nodig hebt.

Kunnen regeringen en overheden de geest van hun schuldenprobleem weer in de fles krijgen? Het antwoord is neen. Dat is ook pertinent niet waar ze mee bezig zijn. Het trucje met meer geld lukte immers wonderwel en daar blijven ze nu mee doorgaan alsof er geen andere oplossingen meer zijn. Het werkte toch? Doorgaan tot het niet meer werkt!
We zijn immers in onbekend terrein gekomen. Nog niet eerder bleef een overheid funtioneren onder een schuldenlast als de huidige.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *