LADEN

Typ om te zoeken

Schuldenplafond

Laatste Nieuws

Schuldenplafond

Het Amerikaanse schuldenplafond is een vreemde zaak. We weten dat het fiat geldsysteem uit zichzelf al zo’n 3% per jaar in omvang groeit. Als politici en bankers meer geld creëren omdat ze budgettaire gaten op een (te) makkelijke manier willen oplossen, dan groeit de basis geldhoeveelheid nog veel sneller sneller.
Amerika heeft gesteld dat de totale schuld nooit meer dan een bepaald vast bedrag mag zijn. Je komt daarmee dus hoe dan ook iedere zoveel jaar weer tegen dat bedrag aan, of de economie nu wel goed loopt, of niet goed loopt.

Dat terwijl Europa ook een afgesproken plafond heeft, maar daar geen crisis over laat bestaan.

In Europa is namelijk in het Maastricht verdrag afgesproken dat ieder lang slechts een schuld zal hebben van maximaal 60% van BBP. Een simpele regel die goed zichtbaar is en dus in theorie goed handhaafbaar.

Het is vastgelegd in het verdrag dus houden we ons er aan…
Ahum.

Wij wijzen vanuit heel Europa met het vingertje naar Griekenland, maar wie is er nu in Europa nog wel keurig het verdrag aan het volgen? Welke landen hebben nu nog een schuld van onder 60%?

Binnen Europa was Duitsland die zich als eerste officieel niet aan een gemaakte afspraak hield. Daarna is ieder ander land al eens in gebreke geweest.
Als de overheid zich al niet aan regels hoeft te houden, waarom zouden we dan als inwoners nog regels volgen? Dit is toch anarchie van de bovenste plank?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *