LADEN

Typ om te zoeken

Pensioen verlaging

Laatste Nieuws

Pensioen verlaging

Is het niet de inflatie die een aanslag op de reële hoogte van uw pensioen doet, dan is het wel het feit dat pensioenfondsen nu in enkele gevallen zelf de pensioenen moeten verlagen om niet te snel door hun kapitaal tegoeden te geraken. Vorige week was er veel ophef over, maar in feite zijn al meer dan tien jaar lang pensioenen onder steeds meer druk gekomen.
De pensioenfondsen houden rekening met bepaalde toekomstige opbrengsten om het door hen benodigde kapitaal te berekenen. Echter heeft de beursdaling roet in het eten gegooid. Enkele fondsen zaten in Madoff producten, andere hadden voor 2008 pulpproducten uit Amerika gekocht. Alle fondsen hadden historisch veel aandelen in bezit. Vervolgens kwam de beursdaling van 2008 (> min 35%) en besloten ze om minder in aandelen te beleggen. Hierdoor liepen ze vervolgens het prachtige beursherstel van 2009 grotendeels mis. Ze kochten vervolgens procentueel gezien meer obligaties. De rente daarop is echter zo laag dat ze minder rente ontvangen als waar ze in de berekeningen van uit waren gegaan. Zo zien we dat de pensioenfondsen van verkeerde beslissing naar verkeerde beslissing gaan. De fondsbeheerders zelf lijden er nog niet erg onder. De medewerkers en vooral de directie leveren zelf nog niets in. De slachtoffers zijn de deelnemers, te weten pensioengerechtigde gepensioneerden en de huidige premiebetalers.
Ik heb al vaker geschreven dat u er niet op kunt rekenen dat u na vele jaren premie betalen ooit een prachtig pensioen zult verkrijgen. Als u dus in de groep valt die graag over bijvoorbeeld 20 jaar in de pensionering een leuk inkomen wil hebben, dan moet u (ook) zelf aan het werk.
Ik ben zelf zo’n persoon. Sinds enkele jaren ben ik daadwerkelijk aan het sparen en reserveren voor mijn pensioen. Dat doe ik geheel in eigen beheer.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *