LADEN

Typ om te zoeken

Door de bank genomen

Laatste Nieuws

Door de bank genomen

Recent had ik een aardige mailwisseling met iemand over ‘door de bank genomen’. We hebben daarop verschillende variaties en betekenissen besproken. Immers zijn de laatste jaren heel wat beleggers en klanten van de bank ‘door de bank genomen’. Daarbij kwam dan ook recent naar buiten dat een Vermogensbeheerder die al lange tijd zonder vermogensbeheervergunning als adviseur optrad eindelijk met de billen bloot moest. Immers, als je een vermogensbeheervergunning hebt, dan moet je uiteindelijk ook de ‘echte’ cijfers publiceren. Al jaren waren er beschuldigingen dat zijn op de website gepubliceerde rendementen niet klopten en dat de door hem genoemde transacties voor de klanten onhaalbaar waren.

Over 2009 was zijn officiële rendement ‘door de bank genomen’ -60%. De klanten zullen zich in dit geval waarschijnlijk wel ‘door de vermogensbeheerder’ genomen voelen. De beschuldigingen over verliezen van meer dan 100% (bijstorten en vervolgens met dat geld nog weer verliezen) blijken bij deze vermogensbeheerder dus toch niet onmogelijk te zijn.

Het bracht me wel even bij de les. Immers het is vreselijk zo’n slecht rendement en zeker in een zo positief jaar als 2009. Toch kijk ik nu naar mijn eigen rendement in 2010 en moet constateren dat ik zelf ‘door de bank genomen’ dit jaar ook qua koerswinsten niet best scoor. Op zijn best neutraal en dat komt dan vooral door de zwakke performance van de beurs van Sjanghai. Die staat in 2010 nog altijd zoiets als 35% lager.
Ik koos nu eenmaal structureel voor China en dat houdt in 2010 in dat het een heel lastig jaar geworden is.
Door de bank genomen is het rendement dus ook bij mij even niet uitmuntend en daar wil ik me niet voor verstoppen. Als China volgend jaar weer scoort, dan zal mijn buy and hold strategie ook ‘door de bank genomen’ weer vruchten dragen.
Ik heb aandelen in heel mooie bedrijven, maar het is overduidelijk dat ook ik niet iedere periode fantastisch scoor op het gebied van koerswinst. Ik vrees dat dat uiteindelijk niemand gegeven is. Ook Warren Buffett heeft slechtere periodes gekend. Hij werd in 2008 ook door de bank genomen, maar dan vooral omdat hij (net als ik overigens) te vroeg in bankaandelen stapte.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *