LADEN

Typ om te zoeken

Opvallende uitspraak Hoge Raad

Laatste Nieuws

Opvallende uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad heeft zich uitgesproken over het loyaliteitsdividend. In tegenstelling tot de ondernemingskamer is de Hoge Raad van mening dat het gelijkheidsbeginsel een regeling via de statuten, waarbij lange termijn beleggers een gunstiger dividend krijgen, niet in de weg staat.
Dit houdt in dat ‘loyale beleggers’ een loyaliteitsdividend mogen krijgen.
Deze opvallende uitspraak kan enorme gevolgen hebben en kan er zelfs toe leiden dat bedrijven alleen nog maar dividend uitkeren aan een heel selecte groep aandeelhouders. Als immers de statuten dat gelijkheidsbeginsel los mogen laten, dan kan eventueel ook alleen dividend worden uitgekeerd aan aandeelhouders die meer dan een bepaalde hoeveelheid aandelen in bezit hebben, of aan aandeelhouders die in een bepaalde wijk wonen, aan aandeelhouders die vóór stemmen… Als het maar in de statuten geregeld is.
Zo had de Hoge Raad het niet bedoeld, maar hun verrassende uitspraak houdt in feit in dat een basis onder het aandeelhouderschap ineens weggeslagen is.
Niet voor niets staat Nederland bekend als de bananenrepubliek onder de Westerse beleggingslanden. Het is hier zo ontzettend slecht geregeld dat bepaalde Amerikaanse brokers niet eens Nederlandse klanten willen aannemen. De rechters in de hoge raad zijn geen beleggers en hebben naar mijn idee ook niet serieus door gehad wel implicaties hun uitspraak kan hebben. Nederland is nog weer oninteressanter als beleggingsland geworden.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *