LADEN

Typ om te zoeken

Ceteco Geschiedenis

Laatste Nieuws

Ceteco Geschiedenis

Nu Hagemeyer zo in de problemen is gekomen met Ceteco, nog even een terugblik op dat Ceteco. Ceteco was indertijd een prachtig bedrijf. Maar, in begin tachtig werd alles vernield in Nicaragua tijdens de revolutie, miljoenen verlies.
In 1983, na jarenlang een stabiele munteenheid in het belangrijkste  land Venezuela een devaluatie van 100% in een dag.
Er moest enorm worden afgeschreven op installaties en buitenlandse crediteuren. Vlak daarna een totale mislukking met assemblage van motorfietsen en televisies in Kameroen. 
Amerikaanse banken die krediet gaven trokken de strop dicht. Alles snel verkocht (zogenaamde "fusie") aan Van Ommeren voor 200 miljoen gulden.
100 miljoen te veel. Van Ommeren baalde snel van deze overname,  schrijft bijna alles af en verkoopt het voor een grijpstuiver aan Hagemeyer. Die hebben het in stukjes en beetjes verder verkocht.

Die devaluatie in 1983 in Venezuela kon bijna niemand zien aankomen. 
Wel had men van de hoge boekwinsten in Venezuela al een hoog bedrag uit de gulden kas van het hoofdkantoor in Diemen als dividend uitgekeerd. Hoe hoger het dividend, hoe hoger de bonus voor de raad van bestuur. Dus door de onverwachte devaluatie weden de kosten van het al uitgekeerde dividend achteraf 100% hoger.

Ceteco is opgericht in 1890 en is totaan die ramp elk jaar winstgevend geweest. 4.500 werknemers en een hoofdkantoor van slechts 28 man. Korte lijnen en snelle beslissingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *