LADEN

Typ om te zoeken

Oost Europa risico’s

Laatste Nieuws

Oost Europa risico’s

(Bron Reuters) De Belgische banken hebben een risico van maar liefst 30,1% van het BNP in Oost Europa. Oostenrijk, waar ik het gisteren in de Beursbox nieuwsbrief over had, heeft een risico van 70% van het BNP in Oost Europa.
Als we het vergelijken met de Nederlandse situatie, dan lijkt het in Nederland nog mee te vallen. Nederlandse banken hebben namelijk een risico van 11% van het Nederlandse BNP in Oost Europa. Nog altijd goed voor een bedrag van maar liefst 65,5 miljard euro! Voor Nederland geldt dat vooral ING flink wat omzet uit Oost Europa haalde. Die omzet in het verleden is het risico van heden.

In Oost Europa is men in de problemen gekomen omdat leningen in Euro’s werden aangegaan. Dat soort euro leningen kende namelijk een lagere rente. Omdat de Oost Europese valuta ten opzichte van de euro heel zwaar terrein verloren zijn de leningen voor Oost Europeanen dubbel zo duur geworden. Ze kunnen vanwege hun inkomen in de steeds minder waard wordende eigen munten de rente in Euro’s niet meer opbrengen.
Het gevolg is dat de Westerse banken met steeds meer leningen komen te zitten waarop geen rente en aflossing wordt betaald. Het verkopen van de zekerheidsstelling is in een slechte markt ook geen pretje, als er al een zekerheidsstelling is. De banken gaan dus zwaar weer tegemoet als deze situatie zich blijft voortzetten.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *