LADEN

Typ om te zoeken

Mugabes vriendjes jatten Zimbabwe leeg

Laatste Nieuws

Mugabes vriendjes jatten Zimbabwe leeg

Op een conferentie over de diamant industrie, één van de meest gereguleerde markten ter wereld, is de Amerikaanse voorzitster van The Kimberley Process gevraagd op te stappen omdat ze Amerikaanse is. Het zit de andere leden van het bestuur niet lekker dat Amerika de boycot van Zimbabwe blijft volhouden. De voorzitster wordt nu door een Zuid Afrikaans bestuurslid beschuldigd van te weinig activiteit om Amerika te bewegen om de sancties te staken. Ondertussen werd begin november bekend dat de kliek om Mugabe heen ter waarde van 2 miljard dollars aan diamanten achterover heeft gedrukt. Het land lijdt honger, maar de elite is puissant rijk. Het lijkt erop dat de Zuid Afrikaan mogelijk wat diamantjes toegeschoven heeft gekregen om het de vriendjes van Mugabe mogelijk te maken te cashen.
Zouden de opbrengsten van de mijnen ten goede komen aan alle inwoners van Zimbabwe, dan zou er geen armoede in het land zijn. Nu gaan de inkomsten slechts naar een handvol personen die het geld doorsluizen naar het buitenland alwaar het op bankrekeningen en in kluizen wordt gedeponeerd.
Die sancties zijn volkomen terecht, alleen ze treffen wel de verkeerde personen. Die paar superrijken, die eten er geen 9 gangen menu minder om.
Meer informatie hierover op deze site.
Overigens is er ook een andere visie op dit verhaal. Dat is de visie van Zimbabwe en Zuidelijk Afrika. Die stellen dat vooral Amerika en Engeland geen extra concurrent willen op de diamantmarkt. De vondst van diamanten in Zimbabwe kwam vooral die landen slecht uit en die paar honderd mijnwerkers die afgeslacht werden door politie en die paar miljard die achterover gedrukt is door de elite, dat zijn slechts details waar liefst niet te veel aandacht aan besteed wordt. Zimbabwe produceerde nu al ter waarde van 30 miljard dollar. Dat ligt nu allemaal in kluizen omdat het niet verhandeld mag worden. Wat boeit het dat 10% gestolen is door de elite. Al die andere rijkdom zou nu rond kunnen gaan en dat gebeurt nu niet door de sancties.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *