LADEN

Typ om te zoeken

Margin

Laatste Nieuws

Margin

Beleggers die in valutacontracten of andere futures handelen, maar ook beleggers die in geschreven opties handelen krijgen te maken met ‘margin’. De bank houdt ineens een stuk van uw vermogen achter en blokkeert uw toegang tot uw geld. Waarom doen ze dat?
De reden is simpel, het is een bescherming. Immers gaat u verplichtingen aan en de bank wil zeker weten dat u die verplichtingen ook na kunt komen. Het is immers uw risico en niet het risico van de bank.
Derivaten kunnen fantastisch zijn als u gelijk heeft, maar rampzalig als het verkeerd gaat. De tegenpartij in uw positie wil de eventuele winst die ze maken ook echt verzilveren en heeft er niets mee te maken als u aan de bedelstaf raakt door een verkeerd ingenomen positie.
Als een borg wordt dus op uw rekening een stuk van uw vermogen vastgezet, waarmee vrijwel zeker uw eventuele schulden betaald kunnen worden. Zodra u de risicopositie weer sluit, komt ook uw margin weer vrij.
Niet alle banken houden dezelfde regels aan. Zo zijn er banken die bij geschreven put en call opties over beide posities een margin aanhouden, terwijl andere banken zich realiseren dat slechts één positie een probleem kan vormen. De beurs kan nu eenmaal niet EN hoger EN lager op hetzelfde moment zijn. Voor u van belang, want het houdt wel in dat u in het ongunstigste geval twee keer zoveel geld geblokkeerd ziet worden door een margin. Dat maakt in uw netto rendement heel wat uit.
De Margin is vervelend, maar ook uw bescherming. Waar u op moet toezien is dat de bank nooit een margin call hoeft uit te voeren. Zodra de bank namelijk uw posities gaat liquideren omdat u te weinig vermogen heeft, dan bent u zuur. Er zijn vooral in 2000 enorm veel vermogens verloren gegaan toen de banken massaal margin calls gingen toepassen. Te veel beleggers hadden te veel risico genomen en raakten op dat moment hun vermogen kwijt. Laat het u niet overkomen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *