LADEN

Typ om te zoeken

Wat gaat China doen

Advertenties

Wat gaat China doen

In het Westen zijn we onzeker over de economie. Immers, zo sterk is de Europese economie niet, Europa, het museum van de wereld. Grote broer Amerika is ondertussen technisch failliet, maar kan, dankzij het feit dat de rest van de wereld de dollar nog accepteert, in feite gratis dollars bijdrukken en die door het buitenland laten opkopen. Dat houdt de Amerikaanse economie gaande, want de Amerikaanse consument, goed voor 70% van de Amerikaanse economie is onderhand ook door het geld heen. Leningen afsluiten lukt niet meer en het huis, dat de laatste jaren bron van extra welvaart was, wordt ook alleen maar minder waard op dit moment.
Zo lang het buitenland het spel van Amerika meespeelt en dollars blijft kopen, zal Amerika sterk blijven.
Het geeft echter weinig vertrouwen, immers is Amerika geld aan het verspillen op een schaal die zelfs procentueel aan het eind van de Romeinse tijd niet gehaald werd. Ook dat zo oppermachtige wereldrijk stortte ooit ineen. De val kwam in Rome na enorme verspillingen, onzinnige oorlogen en godsdienstproblemen.
Het is niet toevallig dat we nu, in wat wel eens de nadagen van het Amerikaanse wereldrijk kunnen zijn, dezelfde probleempunten constateren.

In het Verre Oosten is er in China een andere situatie ontstaan.
Terwijl het Westen gebukt gaat onder problemen en zorgen, is het in China nu voor het eerst in de geschiedenis mogelijk dat je als ‘gewone man’ serieus rijk kan worden. De jeugd ziet daar dat ze rijker en welvarender zal worden dan dat hun ouders nu zijn. Een situatie die we in het Westen, na de baby boomers, niet meer kennen. De Chinese cultuur bestaat al 3000 jaar, maar nooit tevoren was er zoveel individuele vrijheid en ging de structurele groei over vrijwel heel de economie zo snel. Daar waar het communisme gelijkheid en welvaart voor iedereen beloofde, is het Chinese communistische kapitalisme nu veel van die oude belofte aan het inlossen. Meer dan het ouderwetse communisme ooit kon.
1,3 miljard Chinezen zijn aan het proeven aan waar wij in het Westen al honderd jaar aan proeven en ze willen meer. Nog lang niet alle 1,3 miljard Chinezen profiteren nu al. Waarschijnlijk profiteerde nu pas een 300 miljoen Chinezen. Die andere miljard hoorden er al wel van en ze zagen het ook al wel.

Die 1,3 miljard Chinezen zijn niet meer te stoppen.

1,3 miljard consumenten, dat is meer dan Europa en Noord Amerika bij elkaar.

Dat is een wereldmarkt op zich.

De situatie van China komt overeen met het Europa van na de tweede wereldoorlog. Er wordt een nieuwe wereldeconomie opgebouwd. Het is alleen een markt die veel sneller groeit en die vanuit een solide basis groeit. Europa moest zich vanaf de grond weer opbouwen. Letterlijk.
China bouwt op een traditie van 3000 jaar oud.
En ze doet het goed!

De Chinese overheid is ondertussen immens rijk. De overschotten op de handel met de rest van de wereld worden niet verspilt, maar worden geïnvesteerd in voorraden energie, in buitenlandse deelnemingen, in goud, in infrastructuur en vooralsnog ook nog altijd in buitenlandse valuta. De Chinese kluizen zijn vol, overvol, terwijl de Westerse kluizen bijna leeg zijn.
De Chinezen pakken het goed aan en hebben een goed doordachte lange termijn visie. Dat is het voordeel van een land waar de leidende elite over de generaties kan kijken, terwijl we in het Westen slechts onder leiding van slechte politici, die geen normale baan kunnen aanhouden, naar de volgende verkiezingen toe leven.
Nu is het nadeel van een leidende elite het feit dat macht vanzelf een keer corrupt maakt. Zo heeft ieder systeem zijn voor en nadelen. Zolang in China mensen aan de macht zijn die het oprecht goed voor hebben met het land en de mensen, zal het land voorspoed kennen en effectiever kunnen werken dan welke democratie dan ook.

Door China is er nu wereldwijd een grondstoffen hausse. De vraag naar cement, naar koper, aluminium, olie, gas, staal is enorm, want 1,3 miljard mensen zoeken de 21e eeuw op.
Al dertig jaar geleden was er de kreet dat 1 miljard Chinezen een koelkast zouden willen. Nu, het is eindelijk zo ver. Ze zijn massaal op weg naar de winkel om die koelkast, TV, PC en Auto te halen. Die vraag is net op gang gekomen en er komt voorlopig geen einde aan.
De grondstoffenhausse is daarom morgen niet over.

Al die consumenten hebben energie nodig. Al die consumenten hebben water nodig.
Niet alleen voor morgen, maar voor de aankomende tientallen jaren.

Wat kunnen we als beleggers leren van China?

We moeten als beleggers doen als de Chinese overheid. We moeten onze privé beleggingen bezien over meerdere jaren en liefst zelfs over de generaties. Het voordeel van bijvoorbeeld het koningshuis, waar men heel makkelijk over de generaties kan kijken.
Nu wil ik me hier niet afzetten tegen koningshuizen, ik wil u er juist op wijzen dat ze een voorbeeld voor ons kunnen zijn.
We doen het als plebs niet helemaal juist. De grote vermogens zitten in de families die over de generaties konden kijken.
Zelfs even zonder dat feit, kijkt u met uw beleggingen naar 10 jaar en verder?
Of is het eerder 10 dagen of 10 weken waar u momenteel nog altijd mee bezig bent? En hoe gaat dat? Lukt dat een beetje?

Nee toch!

Kijk eens naar een belegger als Warren Buffett. Hij ziet een structurele fundamentele kans en grijpt deze aan om er tientallen jaren van te profiteren. Ook hij kijkt over de generaties heen, want zijn bedrijf blijft bestaan, ook nadat hij van het toneel zal verdwijnen. Hij is recent naar China en Zuid Korea gegaan.

Op 15 februari 2007 sprak ik voor een zaal van ruim 100 beleggers.
Ik gaf ze aan dat ik 8 aandelen op het oog had die ik zou aanhouden voor een rendement van 1000%.
Dat was nogal een uitspraak die ik ook nog eens midden in een relatief zwakke periode voor Chinese aandelen bracht. Ik geef toe, niet iedereen van die 100 beleggers wilde me toen geloven.

Op 9 maart hebben we die 8 aandelen ook werkelijk met de Insider abonnees op de Global Energy Newsletter gekocht.
De professional abonnees hebben we van die 8 aandelen 4 stuks verstrekt, waaronder achteraf gezien de twee beste aandelen.

Het hoogste rendement op de 8 aandelen was een aandeel dat vijf maanden daarna al bijna op 200% winst stond.
De rest stond tussen de 13 en 95% hoger. De vier Professional aandelen stonden tussen de 40% en bijna 200% hoger.

Ik heb aangegeven dat we die aandelen voor de lange termijn zouden innemen. Een termijn van jaren, want 1000% rendement is niet iets wat we een in een paar maanden gaan doen, zeker niet als we dat in feite voor in principe al die aandelen verwachten.

Op 21 aug 2007 is door de Insiders op een aantal van die aandelen bijgekocht. Binnen twee weken na aankoop werd op één van die extra bijgekochte aandelen een rendement van 60% gehaald.

Als dit niet extreem genoeg is, weet ik het niet meer.
Dit is een buy and hold strategie met percentage’s die in een optie of future portefeuille niet zouden misstaan.

Staat alles in 2007 op winst?

Neen.

We hebben ook al posities in ‘Water’ ingenomen en dat deden we vooralsnog te vroeg.

Ook afdekkende posities in Dividend en Edelmetalen hebben even in de min gestaan, of staan dat nog.
De beurs daalde niet genoeg om daar profijt uit te kunnen trekken. Jammer, maar ik heb nog nooit iemand gezien die staat te juichen omdat zijn brandverzekering ongetwijfeld de schade zal betalen nu zijn huis onverwachts in lichterlaaie staat.

De BeursAccent Nieuwsbrief is een fantastische opzet met een visie die verder gaat dan de beurs van morgen.
Als u inziet dat het de weg is die ook u feitelijk zou moeten inslaan, neemt u dan nu een abonnement op de service.

Een jaarabonnement is er al vanaf een bedrag van 349* euro (*Aanbiedingsprijs).
We hebben ons het afgelopen jaar bewezen. De strategie werkt aantoonbaar.

Neem dus nu een abonnement!
www.beursaccent.nl

Vriendelijke groeten,
Tom Lassing

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *