LADEN

Typ om te zoeken

VIP aandelen

Laatste Nieuws

VIP aandelen

De belegger die zorgvuldig geselecteerde beloftevolle aandelen bezit, zal zeker al met een zekere verontwaardiging hebben vastgesteld dat ook de koersen van die zogenaamde VIP-aandelen, achteruit gaan wanneer de beursindex, waartoe de aandelen behoren, begint te dalen. Hoe kan dat nu? Aandelen met  een constante mooie winstgroei, een stabiel dividendrendement en ondergewaardeerd t.o.v. de huidige koers, zouden de belegger toch niet mogen ontgoochelen?
Wat dan nog te denken van de aandelen, hoog aangeprezen door de analisten in de bankwereld?

Aandelen behoren nu eenmaal tot beursindexen zoals de Dow Jones Index en S&P500 index in de Verenigde Staten en De AEX en BEL20 bij ons. Het zijn nu juist de koersen van de grote Amerikaanse beursindexen die de ganse beleggerswereld elke dag in de ban houden. Wanneer de koers van de Dow Jones index na sluiting, 22h onze tijd, is gedaald, dan zien we meestal de volgende morgen de koersen van de meeste Europese indexen eveneens dalen.
Dé regel is daarbij meestal: hoe harder het is gegaan in New York, hoe harder het zal gaan op de Europese beursvloer.
Wanneer nu de koersen van beloftevolle aandelen bij een daling van de index naar beneden gaan, dan lijkt het niet verstandig om te panikeren en de aandelen overboord te werpen. Aangezien vooral professionele beleggers de koerstrend van de aandelen aansturen, zullen ze u graag zien komen en in dankbaarheid uw aandelen in portefeuille nemen.
Indien de koersen van uw aandelen, in procenten gemeten, meer gedaald zijn dan de index, dan is dat geen goed nieuws.
Bij de volgende koersstijging van de index zullen deze aandelen het waarschijnlijker eveneens slechter doen dan de index.
Dé sleutel om te bepalen of u er al dan niet goed aan doet uw aandelen in portefeuille te houden, ligt bij de zogenaamde  "relatieve " performance van uw aandelen.
Hoe bepalen we nu of aandelen beter of slechter zal presteren dan de beursindex waartoe ze behoren.
We hebben daarvoor een koersgrafiek nodig van de beursindexen en van uw aandelen. Gelukkig zijn er voldoende beurswebsites waarop deze koersinfo gratis beschikbaar is voor de belegger. Een aanrader is zeker www.beursbox.nl . Ook op online banking websites is deze info meestal gratis beschikbaar voor de klanten.
Hoe gaan we nu te werk?
Wat we doen is heel eenvoudig en met één oogopslag zonneklaar voor de belegger. We maken een koersgrafiek van bijvoorbeeld de AEX index over een periode van zes maanden. Vervolgens zoekt u op de koersgrafiek van de index en uw aandeel naar de meest recente duidelijke koersbodem.
Vergelijk deze bodem met de vorige  koersbodem. Indien de koersbodem van de index lager dan de vorige koersbodem terwijl de koersbodem van uw aandeel hoger was dan de vorige koersbodem, dan is uw aandeel zonder meer begeerd door de professionals. Gewoonlijk zal dan bij een volgende koerstop  van de index, uw aandeel beter presteren dan de index. Is de laatste koersbodem van uw aandeel echter lager dan de vorige, terwijl de laatste koersbodem van de index, hoger was dan de vorige, dan hebben professionals meestal geen interesse in uw aandelen en zal de koersprestatie van uw aandeel achter blijven t.o.v. van de koersprestatie van de index. Meer valt er niet te doen. Keep cool dus wanneer de koersen van uw aandelen de volgende keer dalen bij een stevige koerscorrectie van de index waartoe ze behoren. Laat u niet in de val lokken door professionals die wel beter weten.
Wat de beursindexen voor de belegger in petto hebben in de volgende weken, maanden en jaren, zal voor het overgrote gedeelte de koersperformance van uw aandelen bepalen. De wekelijkse index prognoses in de Indextimer, weten professionele beleggers sinds jaren te waarderen.
U kunt nu ook te weten komen wat de aandelenindexen de komende weken zullen gaan doen. Check uw aandelen vervolgens op hun relatieve performance en u zal zelf vaststellen hoe waardevol en winstgevend deze methode is voor uw aandelen.

Vorig artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *