LADEN

Typ om te zoeken

Lokaal geld is lokale stimulatie

Laatste Nieuws

Lokaal geld is lokale stimulatie

Helaas hebben lokale politici niet door dat het stimuleren van een lokale munt een enorm steun aan de lokale economie kan geven.
Eerder deze week schreef ik al dat geld in de periferie schaars is. Mijn eigen woonplaats moet miljoenen bezuiningen omdat er niet genoeg geld is. Ze bezuinigen net zoveel als dat een beetje bankier als bonus krijgt.
Hoe kan dat? Hoe kan het zijn dat die ene bankier zoveel waard is?
– De reden is simpel. De bankier heeft geld uit lucht weten te creëren en met dat geld heeft hij binnen de bank en binnen de financiële sector nog weer meer geld weten te creëren door het rond te pompen. De bank heeft daardoor zoveel geld, dat ze als die euro’s wel haast moet weggeven, anders worden de winsten te gênant.
Ondertussen zien we buiten de financiële sector overal geldtekort. Een MKB’er die bijvoorbeeld aan een overheidsinstelling een dienst, product of service levert, moet meer dan zestig dagen op zijn geld wachten… Dat is duur, heel duur. Dit veroorzaakt geldtekort. Die MKB’er laat vervolgens zijn leveranciers ook maar liefst 42 dagen op hun geld wachten. Op die manier zijn we het voor iedereen duurder en duurder aan het maken, terwijl er op zich geld genoeg is. Het grootste deel van het geld blijft echter alleen in de financiële sector en leidt er tot wanstaltige toestanden en mega beloningen die kant noch wal raken. Het geld dat zich elders bevindt wordt door marktpartijen zo lang mogelijk achtergehouden omdat… ja waarom eigenlijk?
 Een lokale munt kan voorkomen dat bankiers met het geld gaan lopen. Een lokale munt zonder rente en zelfs met een negatieve rente. Je betaalt dan rente als je het geld bij je houdt. Dat stimuleert deelnemers in die lokale economie om elkaar snel te betalen. Dat scheelt kosten en moeite. Het scheelt moeten herinneren, veel administratie, veel controle. Allemaal kosten die voorkomen kunnen worden bij een snelle betaling.
Het zou goed zijn als lokale politici meer van geld zouden weten, maar de realiteit is dat veel gemeenteraadsleden en wethouders gewoon huisvader/moeder zijn en al moeite hebben hun eigen privé financiële hebben en houden te bestieren. Laat staan de huishouding van een gemeente. Ze hebben geen verstand van geld en doen aan het bestrijden van de gevolgen, niet aan het aanpakken van het probleem.
Meer weten over lokale alternatieve munten? Zoek naar de Gelre of naar de blije bank (DBB). http://deblijebank.nl/

Is het een idee om een ‘handboek lokale munt’ te gaan schrijven voor lokale politici en MKB’ers? Er is al veel ervaring mee. Het is puur een kwestie van bestaande kennis bundelen en (digitaal = kosten laag houden) ter beschikking stellen aan wie die kennis maar moeten hebben.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *