LADEN

Typ om te zoeken

Kwetsbaar evenwicht inflatie / deflatie

Laatste Nieuws

Kwetsbaar evenwicht inflatie / deflatie

Wat gaat er veranderen waardoor dit evenwicht in gevaar kan komen?
Nu, banken gaan in snel tempo fors kleiner worden. Mijn vader heeft een dikke 42 jaar voor de Rabobank mogen werken en gaf me ooit als scherts aan dat deze bank in feite zoveel mensen in dienst had omdat het anders te duidelijk zou worden dat ze genant veel geld aan het verdienen waren.

 

Dat kunnen banken, want ze creëren geld uit lucht en vragen daar rente voor. Als je dan niet stinkend rijk kan worden, dan doe je het wel heel slecht…
Hetgeen iets zegt over de generatie bankiers die na 1995 aan het roer van de banken is gekomen.
Banken hebben het nu in 2011 veel moeilijker omdat veel van de eerder erg makkelijk verstrekte leningen ondertussen waardeloos zijn geworden. Vooral daar waar banken zelf speculeerden ging het dramatisch slecht.

Schuldenreductie

Daarbij zijn bedrijven en particulieren op dit moment grosso modo hun schulden aan het verkleinen. Rampzalig voor banken, want iedere euro die wordt afgelost is een euro minder spaargeld en u weet, met een euro spaargeld mogen banken tegenwoordig nog altijd 11 x meer geld in de markt zetten.
Iedere 10.000 aflossen is dus 100.000 minder euro’s waarop ze rente kunnen vragen.
De banken moeten het dus vooral van de overheden hebben, maar die rentes liggen fors lager dan de rentes aan particulieren en bedrijven.
Wat er nu dus gaat gebeuren, is dat banken zwaar gaan afslanken. Tienduizenden bankmedewerkers gaan in verschillende landen binnenkort werkloos naar huis. Die mensen gaan er in welvaart fors op achteruit. De crisis komt naar de gewone man toe en eindelijk gaan ook de bankmedewerkers het keihard voelen. Alleen niet in de top, want die geeft zichzelf een bonus bij iedere extra 1000 ontslagen medewerkers.
Banken durven ondertussen geen geld uit te lenen. Ze moeten echter wel heel snel gaan veel gaan uitlenen, willen ze niet uit hun eigen markt gestoten worden. Welke bankmedewerker durft nu echter zijn of haar nek uit te steken en een lening uit te geven? Je bent bij je eerste fout namelijk zo je baan kwijt!
Bedrijven gaan minder schulden gebruiken en gaan nog meer op de kleintjes letten. We gaan allemaal zuiniger leven. De economie zal dat weerspiegelen. Het wordt allemaal soberder. Dat hoeft niet slechter te zijn, maar we zullen moeten leren leven met minder.
Wil je dat niet, dan rest niets anders dan naar Azië verhuizen. De weelde die wij kenden, gaan ze daar nu een jaar of twintig kennen. Dezelfde periode gaan wij er steeds een stukje meer op achteruit. Heel die beweging gaat minstens 20 jaar duren, mogelijk dertig. Daarna heeft Europa weer een beter uitgangspunt dan een land als China. Dat is een ander onderwerp, maar het heeft oa te maken met bevolkingsopbouw en vergrijzing.

Geldhoeveelheid

Wat zegt het bovenstaande over de schulden over de geldhoeveelheid die in omloop is?
– Economen onderkennen vaak al dat de neiging van bedrijven en particulieren om nu schulden af te lossen tot gevolg heeft dat er minder geld in de economie rondgaat. Zoals gezegd, 10.000 aflossen vanaf de spaarrekening is 100.000 minder geld door de bank uit te geven. De economie gaat er bij 10.000 euro aflossen dus bijna een ton op achteruit. Dat geld wordt aan de onderste laag van de economie (wij) onttrokken.
Een enorme deflatie zou het gevolg moeten zijn. Deflatie omdat geld schaars wordt.
Echter is die deflatie er nu nog niet, want gelijk met het verkrappen van de bedrijven en particulieren, is de overheid enorm aan het verruimen. Met miljarden tegelijk wordt nu geld voor de overheid aangemaakt. Kijk eens op de wegen in Nederland hoeveel werk er aan de weg wordt gedaan. Allemaal geld dat de overheid in de economie aan het pompen is. Kijk eens hoeveel banken aan geld verstrekt hebben gekregen. Die miljarden van de overheid komen dus wel in de economie, maar het gaat rustig en vooralsnog net zo snel alsdat we samen geld aan de economie aan het onttrekken zijn.

Nu is de vraag, wat houdt eerder op, onze verkrapping, of de overheidsverruiming?
Persoonlijk denk ik dat de vraag verkeerd is. De vraag moet zijn, kan de overheid nog wel stoppen met verruimen? De hoeveelheid rente die ze moeten ophoesten wordt al zo enorm, alleen daarvoor kan de geldpers blijven draaien. Dan hebben we het nog niet eens over het extra geld om banken te redden en het extra geld dat politici nodig hebben om herkozen te kunnen worden. Dit laatste is geen grap. Politici geven dure beloftes weg om gekozen te worden. Hoewel ze liegen dat ze scheel zien en een politicuys nog liegt als deze een boer laat, geven politici structureel veel meer geld uit als dat er beschikbaar is. De zorg is voor na de verkiezingen. Dan mag je of zelf je puinhoop weer voor je uit vegen, of je opvolger heeft dat probleem.
Ik weet niet of wij als particulieren en de commerciële bedrijven nog verder kunnen en willen blijven verkrappen. Degenen die het kunnen hebben geluk. Immers heb je dan minder schulden en minder schulden is meer overhouden en meer overhouden is meer bestedingsruimte. Ideaal in een periode waarin geld zeldzamer wordt. Je bent spekkoper als je dan geld genoeg hebt. Ik verwacht dus dat de inkomensverschillen de aankomende jaren toe zullen nemen.
Degenen die geen schulden hebben gaan hun kapitaal zien toenemen. Degenen met schulden gaan langzaam maar heel zeker steeds verder het moeras in.

Het is allemaal maar een visie. Ik hoor graag wat uw visie op dit onderwerp is. Laat het hier vooral even weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *