LADEN

Typ om te zoeken

Hypotheek veranderingen per 1 augustus

Laatste Nieuws

Hypotheek veranderingen per 1 augustus

Huizenbezitters met een 100% aflossingsvrije hypotheek moeten er rekening mee houden dat bij verhuizing de nieuwe hypotheek dus niet zomaar weer 100% aflossingsvrij kan worden.
Ik schreef vorige week al, alleen als uw hypotheek minder dan 50% van de waarde van de woning is kunt u deze 100% aflossingsvrij houden. Is uw hypotheek groter, en dat is bij de meeste woning kopers het geval, dan gaan de lasten dus flink omhoog, want u moet ook gaan aflossen.
Het zal dus zeker zo zijn dat bepaalde huiseigenaren vanaf 1 augustus veel minder in staat zullen zijn om te verhuizen.

Ik vrees dat de markt zelf echter ook gaat berekenen dat dit voor eigenaren het geval gaat zijn. Immers blijven huizenprijzen op dit moment dalen. Wie dus geen eigen geld heeft wordt min of meer een beetje veroordeelt om te blijven zitten waar je zit.
Huren is de aankomende jaren misschien zo gek nog niet…

Overigens nog even een verduidelijking op het bericht van vrijdag: De nieuwe voorwaarden houden in dat voortaan maximaal 110% van de aankoopwaarde als hypotheeklening mag worden verstrekt i.p.v. van 125% van de executiewaarde. Er verandert in feite nauwelijks iets, het kan zelfs iets voordeliger uitpakken. (Dat dit voorstel van de banken is gekomen is dus niet zo gek. Het lijkt net alsof de voorwaarden strenger zijn, maar het is slechts een andere berekening nen gemiddeld genomen kom je nog ruimer uit ook!)

Tevens is me gebleken dat volgens de tussenpersonen die ik sprak, de banken steeds meer volgens een vast stramien werken, waarbij de kwaliteit van de kennis van de bankmedewerkers enorm afneemt. Zonder automatisering zouden ze niet weten waar ze mee bezig zijn. Ze volgen simpelweg de in te vullen vragen en afwijkingen of eigen beleid zijn er niet meer. Inbreng van de expert is niet gewenst. In feite kan iedere idioot nu bij de banken hypotheken verstrekken. Als het in het systeem past, dan mag het, en als het, zoals bij ondernemers vaak het geval is, niet standaard werk is, dan mag het niet. Uit angst voor een AFM boete worden ondernemers daarom veelvuldig afgewezen. Hypotheken aan ondernemers verstrekken vergt een kennis en eigen beleid welke bij banken niet meer aanwezig is. Dat is de voornaamste reden dat vooral ondernemers erg veel moeite hebben om nog een hypotheek te kunnen bemachtigen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *