LADEN

Typ om te zoeken

Hoe moet dit gaan aflopen

Laatste Nieuws

Hoe moet dit gaan aflopen

De wereldbevolking groeit, het totaal aan akkers neemt wereldwijd af, de grootste grondstoffenmijnen raken uitgeput en de totale hoeveelheid geproduceerde hoeveelheid olie neemt al jaren af. De $10 en minder per vat olie is al vrijwel op. We zijn nu al flink bezig met $40 per vat olie op te gebruiken en de ramp in de Golf van Mexico leert ons dat $80 per vat olie nu ook al gezocht wordt. De oliezoekers nemen daarbij ook steeds meer risico.
Uiteindelijk kan het haast niet anders of agrarische middelen worden duurder.
Olie wordt nu al heel langzaam vervangen door duurzame energie, maar vooral ook, daar waar mogelijk, door Natural Gas en vooral ook Kernenergie.
Zo’n transitie van olie naar alternatieven er op is een goede zaak. Mijn hoop is dat we op tijd zullen zijn en de omslag vrij pijnloos kunnen doorlopen.
De verwachting is echter dat dit niet gaat lukken.
Al was het maar omdat de aard van de mensen tegenwerkt. We zien dat in de futuresmarkt. Te graag zijn er hedgefund managers die een markt die krap komt te zitten totaal klem zetten om zelf meer winst te kunnen maken. Recent zagen we dat in Cacao. In 2008 zagen we dat in olie.
Leuk voor de manager die een goede trade doet, maar rampzalig voor de markt en consumenten die afhankelijk zijn van die markt. Prijsverdubbelingen in enkele weken kunnen markten totaal ontwrichten. Geen probleem als je geld hebt, maar in 2008 ging de grondstoffenmarkt door het dak en gingen er in het Verre Oosten mensen dood van de honger. Niet omdat er geen rijst was, maar omdat rijst te duur werd. Met dank aan hedgefund managers die een ‘leuke deal’ zagen en de markt klemgezet hebben.
Hoe moet het gaan aflopen? Ik vrees met harde klappen en op dat moment kan je alleen maar hopen dat je genoeg geld hebt om je uit te problemen te kunnen kopen. Een belegging in grondstoffondsen is zo’n slechts idee nog niet. Het kan wel even duren voor er serieuze winst op gemaakt zal worden. Als de prijzen eenmaal omoog gaan, dan kan het extreem hard gaan.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *