LADEN

Typ om te zoeken

Aalberts industries

Laatste Nieuws

Aalberts industries

In de VEB Effect van 24 juli stond een interessant artikel met Jan Aalberts. Interessant omdat het goed naar voren liet komen hoe behulpzaam banken kunnen zijn als het er om spant.

Aalberts constateerde eind 2009 een totale stilvalling van zijn markt. Hoewel hij nog keurig zijn leningen afbetaalde en zijn rente betaalde, haalde Aalberts op dat moment één convenant niet meer waaronder de leningen waren uitgezet.
De banken hadden daarop geen enkele moeite ermee om Aalberts direct de duimschroeven op zo’n manier aan te draaien dat hij het had over ‘de bank, zijn vijand’.
Een relatie vanaf 1975 deed er voor de banken niet meer toe, ze stelden hun maximale eisen en Aalberts kon buigen of barsten.
Gelukkig voor Aalberts trok de markt weer snel bij en kon hij de banken van zijn lijf schudden doordat hij snel weer aan het convenant voldeed. De banken kregen de kans niet om het bedrijf Aalberts naar de knoppen te helpen, maar het scheelde weinig.
Aalberts is door het oog van de naald gekropen en weet nu als geen ander hoe voorzichtig je met banken moet zijn. Ze lenen je graag geld uit als je het niet nodig hebt, maar de laten je uit pure paniek liever failliet gaan als ze daarmee op de korte termijn minder risico lopen.
Nog altijd moet Aalberts een naar wat hij zegt ‘idiote’ rente betalen. Misschien wordt het tijd dat andere partijen voor bank gaan spelen, of misschien dat ook een bedrijf als Aalberts moet leren dat je gewoon minder scherp moet lenen en akkoord moet gaan met een lagere winstgevendheid op het eigen vermogen. De hogere rente neemt ook een hap uit de winstgevendheid. Uiteindelijk moet je koel rekenen en ook de suggestie van vrijwel zonder banken werken onder ogenschouw nemen.
Bedrijven als Koninklijke Olie zouden in de toekomst wel eens de nieuwe banken kunnen worden. Ze hebben cash genoeg om heel wat middelgrote bedrijven van cash te voorzien. Het is de vraag of ze die tak van sport ook serieus in overweging gaan nemen.

Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *