LADEN

Typ om te zoeken

Hoe komen we uit de schulden (3)

Laatste Nieuws

Hoe komen we uit de schulden (3)

Vervolg op de artikelen http://forum.beursbox.nl/2010/04/28/een-financieel-plaatje-als-voorbeeld/ en Het artikel van afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief.
Hoe kom je uit een situatie waarin de schuld hoger is dan het jaarlijkse inkomen en er jaarlijks een begrotingstekort is? Er zijn twee, mogelijk drie oplossingen.

1. Breng je uitgaven fors terug en inkomen omhoog, zodat je jaarlijks kunt gaan aflossen op de schuld. Het gevolg is dat je fors moet inleveren op je welvaartsniveau. Zo moet er heel hard en lang gewerkt gaan worden voor weinig geld. Het is ook een lange weg, maar met iedere aflossing wordt de schuld kleiner en kan er weer meer welvaart ontstaan als je de schuld in hetzelfde tempo blijft aflossen, of je houdt het welvaartniveau laag en lost versneld af. De rentekosten nemen dan relatief snel flink af. Wie dat structureel doet, zal op termijn weer op een leefbaar niveau van bezittingen en schulden komen. Schulden zijn op zich geen ramp, maar ze moeten wel behapbaar blijven. Liever heb je ze uiteindelijk echter niet, want alle rente die je moet betalen, is welvaart naar de (Centrale) bank brengen. Alleen de al zeer rijke bankiers worden daar beter van.

2. Zorg ervoor dat de munt snel in waarde gaat verminderen. Dit kan door inflatie te creëren. Los dan de geïnflatteerde schulden snel af. Jammer is in dit scenario dat de spaartegoeden van de kinderen (de inwoners van het land) ook volledig door inflatie verdampen. In feite dragen de schuldeisers en de inwoners in dit geval de last. Dat uiteindelijk vrijwel iedereen met spaargeld in de munt van het land ook armlastig wordt, is het lange termijn gevolg, maar je overheidsschulden zijn wel verdwenen.
Creëer vervolgens een nieuwe munt die zonder schuld weer van start gaat. Voorbeelden zijn er te over. Rusland in de jaren negentig heb ik persoonlijk fors op verloren. Argentinië heeft er ook veel ervaring mee. Joegoslavië was ook een prachtig maar dramatisch voorbeeld.

3. Is er een derde oplossing? Kan je bijvoorbeeld door nog meer schulden te creëren uit de problemen komen? En als we die schulden aan handige bankiers en ondernemers geven, kan het dan wel? Kunnen die dan de economie zo stimuleren dat de inkomens hoger worden en we als het ware uit de problemen lenen?
Dit is de weg die we nu lopen. Dit is ook de weg die Japan al twintig jaar aan het belopen is.
Zegt u het maar, is dat serieus de weg naar een oplossing?

De vraag is vervolgens hoe U in dit plaatje staat. Stel dat optie twee wordt gekozen? Hoe reëel lijkt u dat? Als die oplossing wordt gekozen, weet u dan hoe u kunt voorkomen dat u tot de bedelstaf wordt veroordeeld door uw regering? Weet u wat u kunt doen om dat te voorkomen?
Dat is het onderwerp van 15 mei in Eindhoven. Kunt u het zich veroorloven om dat te missen?
Geef u hier op voor deze bijeenkomst. www.beursaccent.nl/goudevent.html

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *