LADEN

Typ om te zoeken

Het volk is leidend

Laatste Nieuws

Het volk is leidend

In een eerder artikel over goud en waardeloze nationale valuta heb ik al eens aangegeven dat de bevolking van een land uiteindelijk zal bepalen met welke munteenheid het land zal werken. De bevolking zelf zal dus uiteindelijk bepalen in welke munt, met welk geld er onderling dus afgerekend zal worden.
Zeker als de officiële munt geen vertrouwen meer geniet, zal de bevolking zelf kiezen voor een eenheid waar ze nog wel vertrouwen in hebben.
Die beweging van een eigen nationale valuta naar ‘iets anders’ gaat niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk wil iedereen eten en waar je dan dus uiteindelijk in gaat afrekenen, is de nieuwe nationale munt.
De regering van een land kan hoog of laag springen, maar uiteindelijk zal de bevolking dus haar eigen keuze maken als de officiële nationale munt niet meer vertrouwd kan worden. Eerst illegaal en later steeds openlijker, tot de situatie zo is dat ze schoorvoetend door de regering geaccepteerd zal worden.

In Zimbabwe is nu eindelijk ‘officieel’ geworden dat de dollar en de euro gebruikt mogen worden. Ambtenaren eisen nu namelijk ook dat hun loon in die valuta wordt uitbetaald. Dat scheelt na de loonuitkering naar de dichtsbijzijnde bakker of bank rennen om de valuta om te wisselen voor eten of een buitenlandse munt. Met een inflatie die in de miljoenen procenten per jaar loopt, is de Zimbabwaanse munt nu dus officieel waardeloos geworden. Het zal niet lang duren of ze stoppen ook met het drukken van die munt. Niemand heeft er nog vertrouwen in, niemand wil die waardeloze munt nog bezitten. Niemand wil er nog in uitbetaald worden. Op zo’n moment is het dus gewoon over en uit met de eigen munt.

Het is meestal de eerste stap richting ook een nieuwe regering. Duitsland leerde ons dat die overgang wel eens heel pijnlijk kan zijn. In Duitsland kwam uiteindelijk Hitler aan de macht in de turbulente jaren na de enorme geldontwaarding. In Zimbabwe hebben we Mugabe. Veel erger kan het daar dus niet worden als die binnenkort door deze crisis buitenspel gezet gaat worden. Hij raakt de macht kwijt nu hij niet meer met de nationale munt kan bepalen wie rijk en wie arm is. Immers, wie het geld heeft, heeft de macht. Nu de bevolking massaal kiest voor dollar en euro mag duidelijk worden naar wie de macht in Zimbabwe aan het verschuiven is.

Vorig artikel
Volgend artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *