LADEN

Typ om te zoeken

Heeft windenergie toekomst?

Laatste Nieuws

Heeft windenergie toekomst?

Volgens Vermeend en van der Ploeg niet. De technologie is uitontwikkeld en meer energie kunnen we niet uit wind persen.
Ze zien meer in zonne-energie, want daar zijn nog altijd enorme ontwikkelingen in gaande en we zien dat de kosten er fors omlaag kunnen.
Ze hebben er een punt. Maar…

Je weet wel dat je investering in een windmolen ‘zeker’ is en niet overmorgen wordt ingehaald door een nieuwe windenergie technologie waar nu nog hard aan gewerkt wordt. Je weet ook hoeveel een windmolen gemiddeld genomen zal opleveren. Dat maakt het een degelijke investering.
Maar… Ze hebben helaas nog een punt.
Ze stellen namelijk dat je niet bakken vol met subsidiegeld in windmolenparken moet stoppen. En daar ben ik het helemaal mee eens.

 

Ze ‘vergeten’ alleen een paar zaken.
Kernenergie wordt in de wereld gezien als de goedkoopste vorm van energie opwekking. Dat is het ook als je drie kostenkosten die werkelijk enorm zijn, niet meerekent in de energieprijs.
Die kostenposten zijn:
1. Afbraak centrales na de economische levensduur
2. Opslag afval dat minstens 10.000 jaar veilig moet worden opgeborgen
3. Gevolgen en kosten van een ongeluk. Denk aan de kosten van Tsjernobyl en Fukushima.
Neem je die kosten wel mee, dan is windenergie ineens spotgoedkoop…
Maar windenergie heeft net als zonne-energie wel een ernstig nadeel. Immers de wind waait niet altijd, net zoals de zon gemiddeld genomen 50% van de tijd niet aan de goede kant van de aarde staat. Puur alleenstaand hebben beide duurzame vormen van energie-opwekking dus een ernstig nadeel.
Een nadeel dat op enkele manieren kan worden opgevangen… als we dat willen.
1. Je zou batterij technologie kunnen ontwikkelen die energie kan opslaan EN snel kan vrijgeven.
2. Je zou wind en zonne-energie Europa-breed en misschien uiteindelijk wel wereldbreed moeten koppelen.

Nog altijd wordt er gesteld dat we nooit 100% afhankelijk kunnen worden van duurzame energie. Dat is gewoon totale onzin. We kunnen WEL 100% afhankelijk worden van duurzame energie. Vooral de energiesector wil ons doen geloven dat het niet kan, maar het kan wel. Het vergt echter enorme inspanningen en de nodige uitvindingen.
Als we het willen, dan kan het. Het probleem is vooral dat de energiemaatschappijen het niet willen. Het past niet in hun huidige verdienmodel.
Die bedrijven willen alleen maar hun investeringen terug verdienen. Het boeit ze niet dat hun opstelling voor de mensheid een ramp is. Lange termijn is niet hun probleem. De manager moet over een half jaar de jaarcijfers presenteren en als die niet zeer positief zijn, dan moet hij op zoek naar een andere baan. Het is dus ook wel logisch dat ze niet na willen denken over enorme investeringen, hoge kosten en een nieuw en onzeker verdienmodel. Veranderingen moeten uit een andere hoek komen en moeten commercieel zo sterk zijn dat ze de bestaande bedrijven uit de markt gaan drukken.
Helaas is dat een bijna onmogelijke taak en daarom zijn er dus WEL subsidies nodig.
Ik ben het volledig eens met Vermeend en van der Ploeg dat er geen subsidie geld meer moet in windenergie. Het moet zichzelf kunnen bedruipen.
Ik ben het NIET eens dat het moet in zonne-energie. Die sector is nu immers wereldwijd sterk genoeg. Subsidies moeten gaan in de richting van batterij technologie waarmee me duurzame energie kunnen opslaan en we dus de huidige grijze energiecentrales overbodig kunnen gaan maken.
DAT zou pas vernieuwing zijn. Daar kan Europa zich mee op de kaart zetten. Dan pas kunnen we naar een wereld die 100% op duurzame energie gaat draaien. Onze kleinkinderen zouden ons er dankbaar voor zijn.


Meer op www.energiestart.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *