LADEN

Typ om te zoeken

Grondstoffen nog interessant?

Laatste Nieuws

Grondstoffen nog interessant?

Normaal gesproken duurt een grondstoffen hausse tussen de 11 en 22 jaar. Helaas heb ik momenteel geen koersenfeed met de koersen van bijvoobeeld aluminium, koper en goud bij de hand, maar gaat u gerust de koersvorming na en u zult zien dat er duidelijke golfbewegingen zichtbaar zijn met hausse bewegingen die zo lang aanhouden.
De huidige grondstoffenhausse is naar mijn idee in 2003 begonnen, gelijk met het herstel van de beurzen.
Dat houdt in dat we nu halverwege zijn, of mogelijk bij een extreme hausse, pas op een kwart.
Daarom verbaas ik me over uitspraken als van Joop Bresser, die verklaart dat de grondstoffenzeepbel wat hem betreft ontploft is.
Is dat zo, of hoopt hij dat?
Ook in opgaande markten, zoals de grondstoffenmarkt, willen koersen wel eens hard corrigeren. Kijk naar Goud, dat nu onder de $900 staat. Dat is een flinke dip, maar goud komt van $230, dus ‘ontploft’ lijkt hier een wat overdreven woord. We zien een heel stevige correctie in een opgaande trend. Dat is zo ongezond niet.
Zelfs als grondstoffen 50% van hun eerdere winst verliezen, dan nog kunnen we in die opwaartse lange trend zitten. Zo werkt dat in aandelen ook.
Ik hoor steeds toch weer, deze keer is het anders. Echter met de komst van een nieuwe wereldmarkt in de vorm van een ontluikend China zou ik juist verwachten dat we dit keer eerder een klassieke langere dan een kortere grondstoffentrend zouden zien.
Beleggers overdrijven en CEO’s doen dat ook. Tot eind 2007 werden de koersen van vooral de grote grondstoffenconcerns opgedreven door overnames en beoogde overnames. Het werd bijna een hype. Met het doorprikken van de hype zouden hooguit wat koersen van grondstoffenaandelen ineen kunnen klappen, maar de trend in grondstoffen is nog intact. De groeiende vraag naar grondstoffen is namelijk ook nog intact.
BHP ging van 87 naar 67 nu.
RTP van 484 naar 420 nu. Is dat ontploffen, of simpelweg een correctie op te ver doorgedreven koersen?
Laat u niet te snel uit een trend praten, want de professie wil u zien handelen. Daar verdienen ze aan. Als u een trend van begin tot eind uitzit en veel geld daarmee verdiend, maar nooit handelt, dan kunnen handelaren geen eindejaarsbonus en mooie sportwagens tegemoet zien.
Hoewel hij jaren directeur Vastrenteproducten bij Delta Lloyd was, is Joop Bresser nu naar eigen zeggen een onafhankelijk rentespecialist. Gezien zijn uitgesproken mening over grondstoffen is hij ook daarin specialist. Hij weet daar immers van te zeggen dat die markt ontploft is. Ik verschil hier echter ernstig over van mening. Ik denk dat grondstoffen de top nog niet gezien hebben. Die nieuwe top komt er misschien niet op de korte termijn, maar naar mijn idee hebben we nog zeker zes jaar hausse in die markt te gaan. Ook in hausse markten komen correcties voor. China is niet over, het is maar net begonnen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *