LADEN

Typ om te zoeken

Griekse lokale munt naast de euro

Laatste Nieuws

Griekse lokale munt naast de euro

De redding van Griekenland kan wel eens komen van een lokale munt die ze gaan gebruiken naast de officiële euro.
Het land is dan nog officieel onderdeel van Europa en de Euro, maar ondertussen gebruiken de Grieken zelf een lokaal muntje waarmee ze lokale producten kunnen kopen en elkaar kunnen betalen.
Het is een oplossing die in feite in heel Europa voor veel regio’s, streken, dorpen en steden een prachtige oplossing zou zijn.
In Beieren is een initiatief van een middelbare school leraar zo succesvol geworden dat deze nu in Griekenland aan het uitleggen is hoe of het ook daar kan worden opgezet.
Het is overigens geen nieuw idee. Het is in feite in de basis het Wörgl experiment. Geld dat 2% waarde per maand verliest en het kost tussen de 5% en 10% om het terug in Euro’s om te zetten.
Daarmee is het geld vooral interessant als je het weer snel uitgeeft. Snel uitgeven houdt in dat er veel lokale initiatieven ondersteund worden en dat men economisch weer heel actief wordt.
Je wilt immers dat lokale geld wel verdienen en als je dat hebt gedaan, dan wil je het ook weer snel uitgeven. Het systeem werkt. Het kan een lokale economie een enorme stimulans geven en mensen actief maken die nu vanwege een tekort aan Euro’s inactief zijn geworden omdat ze zich arm voelen.

Meer informatie over de Chiemgauer vindt u hier. http://www.chiemgauer.info/
In Gelderland is men al jaren actief met de Gelre, maar het lijkt erop dat dit project na een flinke ruzie stil is komen te liggen. Laatste bericht is van maart dit jaar en betrof de mededeling dat binnenkort…

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichten velden zijn gemarkeerd met *